Економија

У Србији послује 666 пословних групација: Делта холдинг има 65 фирми, НИС најпрофитабилнији

Пословне групације су оствариле укупне приходе од 5.470 милијарди динара, што представља повећање од 23 одсто у односу на претходну годину
У Србији послује 666 пословних групација: Делта холдинг има 65 фирми, НИС најпрофитабилнији© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

У Србији је прошле године пословало 666 привредних групација, а матичне компаније које их предводе управљале су са 2.173 зависна и придружена предузећа.

Број групација је, у односу на претходну годину, повећан за 21, док је број зависних и придружених правних лица већи за 78, показала је анализа Агенције за привредне регистре (АПР). У "Годишњем извештају о пословању економских целина у привреди у 2022. години" наведено је да је у овим економским целинама било запослено 321.098 радника, 657 више него претходне године.

Највећи број правних лица пословао је у саставу групе "Делта холдинга", у којој их је било 65, за четири више него претходне године, с тим да је 18 имало седиште у иностранству.

"Са великим обимом консолидације, од по 43 повезана правна лица, истичу се економске целине "Коефик ДОО" и "МПЗ Аграр два", које су у односу на претходну годину смањиле број повезаних правних лица. "Коефик" за девет, а "МЗП Аграр два" за једно. У оквиру "МПЗ Аграр ДОО" пословало је 35 повезаних правних лица, два више него претходне године, док је по 26 правних лица консолидовано у групама "МК Група" и "Галенс инвест", наводи се у саопштењу Агенције за привредне регистре.

Пословне групације су оствариле укупни приход од 5.470 милијарди динара, што представља повећање од 23 одсто, док је раст укупних расхода био нешто спорији, око 22 одсто, односно 5.139 милијарди динара. То значи да су пословале профитабилно остваривши позитиван нето резултат од 271,2 милијарде динара који је за 28,1 одсто увећан у односу на прошлогодишњи, а уједно представља 31,4 одсто реализованог позитивног резултата целокупне привреде.

Нето добитак је остварило 577 економских целина са 1.866 зависних и придружених правних лица, док је нето губитак исказало 87 економских целина у чијем кругу консолидације је било 307 зависних и придружених правних лица.

НИС први по приходу

Најуспешнија економска целина у 2022. је НИС, која је водећа и према пословним приходима, док према вредности пословне имовине заузима треће, а по вредности капитала друго место.

У врху листе најпрофитабилнијих, на другом и трећем месту, налазе се "Еликсир група" из Шапца и "ЈП Србијагас". Поред њих, значајан износ нето добитка исказале су и групе ЕМС и "МК Група", које су на четвртом односно петом месту.

Највредније финансијске капацитете користила је економска целина ЈП ЕПС, истовремено водећа према нето губитку и укупном губитку, док је према обиму пословне активности другопласирана.

Највећа економска целина ЈП ЕПС располагала је са највреднијим пословном имовином и капиталом, друга је према значајном обиму пословне активности и запошљавала је највише радника. Поред тога, издваја се и као целина са највећим нето губитком и кумулираним губитком. Пословна имовина целине увећана је за 2,6 одсто.

Највећи раст нето добитка, уз истовремено најинтензивније повећање пословних прихода, забележила је група "Етер консалтинг", са 5,55 милијарди динара позитивног нето резултата. Добит је увећана 9,5 пута у односу на прошлогодишњу, док су пословни приходи увећани 7,8 пута.

Анализа је спроведена увидом у 664 консолидована финансијска извештаја, јер су два била неисправна.

image