Економија

Руских компанија највише међу страним фирмама у Србији 2023: Предњаче програмирање и трговина

Поред држављана Русије, међу оснивачима који долазе из иностранства има и Украјинаца, Израелаца, па чак и једног Палестинца
Руских компанија највише међу страним фирмама у Србији 2023: Предњаче програмирање и трговина© Justin Sullivan/Getty Images

Од нешто више од 51.000 нових предузећа у форми ДОО, предузетничких радњи, агенција, као и представништава страних правних лица отворених у Србији од почетка године, око 8.500 је у страном власништву, показују подаци Агенције за привредне регистре.

Највише је оснивача из Србије, 83 одсто, а када је реч о оснивачима који долазе из иностранства, убедљиво су најбројнији они из Русије - има их више од пет хиљада.

Знатно их је мање из Украјине, а још мање из Израела, који је у ратном сукобу са Палестином, одакле стиже и једна особа која је крајем октобра отворила предузетничку радњу.

Од јануара до 28. новембра у Србији, наиме је, отворено укупно 8.687 предузећа у форми ДОО, али и 42.221 предузетничких радњи и агенција, док су стране фирме у овом периоду у нашој земљи отвориле 107 представништава.

Међу њима су најбројнији оснивачи који долазе из – Русије, што не чуди јер се овај тренд бележи од почетка специјалне војне операције у Украјини, од фебруара 2022.

У периоду од 1. јануара до 28. новембра ове године, основано је чак 5.347 предузећа и предузетничких агенција и радњи чији власници су држављани Русије.

У бројку улазе и три представништва страних правних лица.

Када је реч о предузећима, међу 685 у власништву Руса, 201 се бави трговином на велико и мало, 45 услугама смештаја и исхране, 40 прерађивачком индустријом, 23 грађевинарством, 16 пословима са некретнинама, исто толико транспортом и складиштењем…

Једно предузеће бави се рударством, а једно је регистровано за производњу електричне енергије.

За делатност информисања и комуникација определило се 166 предузећа са руским власницима, од којих је 151 регистровано за "рачунарско програмирање, консултантске и с тим повезане делатности".

Руских држављана који су отворили предузетничку радњу или агенцију у Србији ове године, има укупно 4.659.

Од тог броја програмирањем се бави половина – укупно 2.139.

Украјински оснивачи 

Када је реч о фирмама и предузетничким радњама основаним ове године чији су власници из Украјине, у Србији их је знатно мање.

У поменутом периоду, од почетка године до 28. новембра, у нашој земљи су украјински власници основали 23 предузећа у форми друштва са ограниченом одговорношћу и 48 предузетничких радњи и агенција.

Шест фирми украјинских власника бави се трговином, исто толико стручним научним делатностима, док су три регистроване за рачунарско програмирање…

За програмирање се у овој години определило више предузетника – држављана Украјине – укупно 18 од 48.

Израелски власници

Последњи израелско-палестински оружани сукоб, који се претворио у крвави рат, почео је 7. октобра и донео на хиљаде жртава. Тренутно је на снази примирје током којег се размењују израелски таоци за палестинске затворенике.

Када је реч о фирмама у Србији, чији су власници фирме и држављани Израела, њих има укупно 46. Од тога је 26 фирми и 20 предузетника.

Предузећа су регистрована за трговину (7), рачунарско програмирање (5), пословање са некретнинама (4), грађевинарство (1)…

Предузетници су, пак, регистровани за рачунарско програмирање (7), информационе услуге делатности (3), услуге смештаја и исхране (1)…

Предузетник из Палестине

Крајем октобра у Србији је један држављанин Палестине основао предузетничку радњу.

Његова продавница под називом "Абузаyда", са седиштем у Београду, регистрована је за – интернет трговину.

image