Економија

ЕУ укида узвратне царине на америчку робу

Договор ЕУ и САД предвиђа и да Вашингтон суспендује властите таксе од 25 одсто на европски челик и намете од 10 одсто на алуминијум из Уније
ЕУ укида узвратне царине на америчку робуwww.globallookpress.com © Dwi Anoraganingrum via www.imago

Европска унија укида царине на америчку робу до краја марта 2025. године, које је Брисел увео као узвратну меру на таксе Вашингтона на челик и алуминијум из ЕУ, објављено је на званичном сајту ЕУ.

Европска унија се одлучила да се уздржи од царина на основу договора са САД којим се Вашингтон обавезао да ће такође суспендовати властите таксе од 25 одсто на европски челик и намете од 10 одсто на алуминијум из ЕУ, пренео је Ројтерс.

Америчке царине на челик и алуминијум из ЕУ је увео 2018. године бивши председник САД Доналд Трамп.

Вашингтон се раније сложио да суспендује своје царине на европски челик и алуминијум на две године почев од јануара 2022. године и да их замени квотама.

Систем америчких квота дозвољава увоз до 3,3 милиона тона челика из ЕУ и 384.000 тона алуминијума у САД без царина, док остале количине подлежу таксама.

Европска комисија се жалила да је амерички систем квота ригидан, али овај спор ће решавати политичари који буду на власти након избора у ЕУ и САД.

image