Економија

СВИФТ: Удео јуана у светској трговини расте

Кинеска валута престигла је јапански јен, и сада је четврта најпопуларнија, после америчког долара, евра и фунте
СВИФТ: Удео јуана у светској трговини растеGetty © China Photos/Getty Images

Кинески јуан је постао четврта најпопуларнија валута за глобална плаћања по вредности трансакција у новембру 2023. године, показали су најновији подаци глобалног сервиса за плаћање СВИФТ.

Према извештају објављеном ове недеље, јуан је коришћен у 4,61 одсто трансакција, у односу на 3,6 одсто у октобру. Кинеска валута је тиме престигла јапански јен, чији је удео пао са 3,91 одсто на 3,41 одсто.

Свеукупно, вредност трансакција у јуану порасла је за 34,87 одсто у односу на октобар. На годишњем нивоу, удео јуана у глобалним трансакцијама се готово удвостручио од новембра 2022, када је чинио 2,37 одсто.

Удео осталих водећих светских валута је опао током месеца, при чему је удео америчког долара склизнуо са 47,25 одсто у октобру на 47,08 одсто. Удео евра је пао са 23,36 на 22,95 одсто, док је британска фунта смањена на 7,15 са 7,33 одсто.

Све већи удео јуана у међународним трансакцијама одражава намере Пекинга да се удаљи од долара и промовише употребу своје националне валуте, наводи се у извештају и додаје да је Кина у трговини са Русијом, Блиским истоком и Јужном Америком инсистирала на плаћању у другим валутама осим у доларима.

"Изгледа да и друге земље у успону такође користе јуан када увозе руску сирову нафту", рекао је главни економиста Даи ичи лајф истраживачког института Тору Нишихама, а преноси "Никеи Азија".

Руски бизнисмен Олег Дерипаска рекао је овог месеца да су западне санкције Москви допринеле расту кинеске валуте. Како је рекао, обим плаћања прекограничне трговине у јуану ће премашити оне у еврима у року од само четири године.

Од увођења санкција 2022. године Русија и њени трговински партнери међу земљама у развоју интензивирали су напоре да смање употребу западног финансијског система и замене амерички долар и евро националним валутама у трговинским обрачунима.

image
Инаугурација председника Русије
banner