Економија

Паника се шири крипто платформама

Крах крипто берзе FTX изазвао је панику по крипто платформама, натеравши многе да повуку своје улоге
Паника се шири крипто платформамаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Последице брзог колапса FTX берзе криптовалута могле би довести до тога да се више компанија у индустрији суочи са озбиљним проблемима ликвидности. Платформа "Џемини" (Gemini) већ је пријавила да је велики број корисника повукао своја средства.

Према подацима платформе за анализу блокчејна "Нансен", у протеклих седам дана, "Џемини" је регистровао 682 милиона долара нето одлива, са 485 милиона долара колико је повучено у последња 24 сата истраживања.

Компанија, коју су основала браћа Камерон и Тајлер Винклевос, покушала је да смири крипто инвеститоре, најавивши да ће зауставити повлачења са "ерн" (earn) рачуна који дају камату. Њихов кредитни партнер за те рачуне је "Џенисис", један од најстаријих и најпознатијих крипто брокера.

"Свесни смо да је 'Џенесис глобал' паузирао исплате и да неће моћи да исплате купце у оквиру уговора о нивоу услуге од пет радних дана", саопштили су из "Џеминија" и додали да раде на томе да помогну клијентима да искористе своја средства из "ерн" програма "што је пре могуће".

Крипто берза "Џенесис" је у среду потврдила да је зауставила повлачење средстава клијената и издавање нових зајмова због панике инвеститора.

Два дана пре него што је FTX поднео захтев за банкрот, Камерон Винклевос је упутио слабо прикривену критику берзи, навевши: "Не радимо ништа са вашим средствима осим ако нас нисте изричито овластили и упутили да то радимо. Регулаторни надзор је важан јер обезбеђује да компаније као што је 'Џемини' раде оно што кажу да раде."

Некада велика брокерска кућа за трговање криптовалутама, FTX је открио да би могао да има чак милион инвеститора који ће желети да надокнаде своје губитке.

Несолвентност FTX-а је последица недостатка ликвидности која је откривена када су клијенти покушали да повуку средства са платформе. Агенција Ројтерс преноси, позивајући се на изворе, да је мањак заправо резултат тога што је оснивач FTX-а Сем Банкман-Фрид пребацио 10 милијарди долара средстава клијената са платформе својој фирми за трговину криптовалутама, "Аламеда".

Амерички регулатори тренутно истражују да ли су Банкман-Фрид и његови сарадници злоупотребили средства клијената.

image