Економија

Електромрежа Србије: Повећана потрошња струје, ситуација у преносном систему стабилна

У "Електромрежи Србије" процењују да ће данас потрошња електричне енергије у Србији бити 124 гигават часова, што представља повећање од 23 процента у односу на 3. јануар ове године
Електромрежа Србије: Повећана потрошња струје, ситуација у преносном систему стабилнаGetty © Christopher Furlong

Потрошња струје у Србији је у среду била 121,8 гигават часова, што је за око 22 одсто више од потрошње 3. јануара (релевантни прошлонедељни дан), речено је Танјугу у "Електромрежи Србије".

У тој компанији процењују да ће данас потрошња електричне енергије у Србији бити 124 гигават часова, што представља повећање од 23 процента у односу на 3. јануар ове године.

ЕМС подсећа да је просечна температура 3. јануара 2024. била више од 10 степени, док се јуче и данас она није пела изнад нуле, па је повећање потрошње електричне енергије у овим данима очекивано и уобичајено.

"Управо овај период године, период слава и празника, најчешће праћен нижим температурама, представља време када је потрошња електричне енергије највећа. За новогодишње празнике температура је била виша од уобичајене за ово доба године, али смо почетком недеље ушли у ледени талас што се одразило и на потрошњу електричне енергије", казали су у ЕМС-у.

У овој енергетској компанији су нагласили и да је ситуација у преносном систему Србије стабилна и да ЕМС редовно врши одржавања и ремонте како би преносни систем што спремније дочекао зимске услове.

Додали су и да су далеководне екипе у свим крајевима земље у сваком тренутку спремне да интервенишу уколико дође до било каквих проблема.

image