Економија

Трећи циклус за младе који би да живе на селу: Држава одваја пола милијарде за оживљавање кућа

За две и по године усељено је 2.650 празних кућа, што је очигледна потврда о томе да село има будућност и да млади то препознају
Трећи циклус за младе који би да живе на селу: Држава одваја пола милијарде за оживљавање кућа© TANJUG/ MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU/ AMIR HAMZAGIĆ

Млади до 45. године живота који желе да живе и раде на селу, од данас до 1. новембра могу да конкуришу за 10.000 евра (у динарској противвредности) бесповратних средстава за куповину напуштене сеоске куће са окућницом.

Министарство за бригу о селу расписало је позив за три програма у оквиру трећег циклуса, чији је циљ унапређење демографске слике у руралним крајевима.

У ту сврху, држава је за оживљавање села определила 670 милиона динара, односно пола милијарде динара за сеоске куће. 

Министар Милан Кркобабић рекао је за РТС да се не јављају само млади до 45. године, него да су готово сви млађи од 30 година.

"Конкурс стартује данас, средства су одвојена, пријаве чекамо", рекао је Кркобабић.

Министар је нагласио да је програм интересантан зато што је све препуштено младим људима.

Према његовим речима, Министарство, Влада Србије, локална самоуправа и ти млади људи – добитна су комбинација.

"Широм Србије слободно нека иду, нека траже, проналазе и нека мало погледају искуства ових људи који су већ добили. Иде та прича Србијом, шири се, број прегледа је огроман", поручио је Кркобабић.

Процедура за учешће

За две и по године усељено је 2.650 празних кућа. Млади сами проналазе кућу у селу које сами одаберу, а потом се обраћају локалној самоуправи на чијој територији се кућа налази. Са службеницима општине завршавају папирологију. Пријава траје до 1. новембра, односно до утрошка средстава.

Највеће интересовање влада за Војводину, с обзиром на то да важи за најразвијенију руралну инфраструктуру у земљи.

image