Економија

Како је Северна Кореја уз помоћ трепавица пронашла пут до Запада?

Уз перике, вештачке трепавице представљају један од главних артикала севернокорејског извоза
Како је Северна Кореја уз помоћ трепавица пронашла пут до Запада?Getty © Koichi Kamoshida / Staff

Северна Кореја је прошле године зарадила "милионе долара" заобилазећи међународне санкције и извозећи вештачке трепавице означене као кинеске, a које се продају широм света, пренео је Ројтерс.

Ројтерс је разговарао са 20 људи – укључујући 15 у индустрији трепавица, те адвокате и стручњаке за економију Северне Кореје – који су описали систем у којем кинеске фирме увозе полупроизводе из Северне Кореје који се затим комплетирају и пакују са ознаком "Мејд ин Чајна" (произведено у Кини).

Упућени су приметили да се трепавице потом дистрибуирају на различита тржишта широм планете, укључујући западне земље, Јапан и Јужну Кореју. Уз перике, овај производ представља један од главних артикала севернокорејског извоза.

Ројтерс је проценио и да су у 2023. вештачке трепавице и перике чиниле око 60 одсто севернокорејских испорука приписаних Кини.

Процењује се да је Пјонгјанг прошле године у Пекинг извезао укупно 1.680 тона вештачких трепавица, браде и перика, у вредности од 167 милиона долара.

Портпарол кинеског министарства спољних послова је прокоментарисао да су његова нација и Северна Кореја "пријатељски суседи".

"Не треба преувеличавати нормалну сарадњу двеју земаља, која је легална и у складу са законом", рекао је он.

image