Економија

Републици Српској потврђен "Б" дугорочни кредитни рејтинг са стабилним изгледима

У извештају међународне рејтинг агенције "Стандард и Пурс" најбољу оцену добило је стање дуга у средњорочном периоду
Републици Српској потврђен "Б" дугорочни кредитни рејтинг са стабилним изгледимаwww.globallookpress.com © © Fabian Sommer

Међународна рејтинг агенција "Стандард и Пурс" саопштила је да је Републици Српској потврђен "Б" дугорочни кредитни рејтинг са стабилним изгледима, а најбољу оцену добило је стање дуга у средњорочном периоду, саопштено је из Министарства финансија Српске.

Кредитна агенција је ово саопштила након урађене анализе економске ситуације у Републици Српској.

"Кредитна агенција наводи у извештају да су 'турбулентно политичко окружење и санкције које су САД увеле појединим званичницима и институцијама довеле до слабијег интереса инвеститора за улагање', те да политичке тензије компликују институционални оквир, ограничавају економски раст и представљају препреку за фискалну одрживост", наводи се у саопштењу.

Међутим, закључује се да Република Српска "слабости институционалног оквира" компензује управљањем сопственим фискалним политикама, због чега је у наредном периоду процењено да ће доћи до смањења дуга који је далеко испод 60 одсто бруто домаћег производа.

"Такође, истиче се да ће од 2024-2026. године доћи до раста БДП-а до три одсто, а у исто време се прогнозира пад инфлације, али и пад дефицита који ће бити испод три одсто", истиче се у саопштењу.

Министарство финансија истиче да је у овом тренутку такав извештај још једна потврда да је Република Српска на добром путу економског раста и развоја, да је посвећена смањењу дефицита, уз истовремени наставак започетих инвестиционих процеса, пре свега у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре, као и у пројектима од значаја за целокупну друштвену заједницу.

"Овом приликом одбацујемо злонамерне тврдње које су ових дана изнели поједини медији називајући последњу емисију обвезница Републике Српске 'новим задуживањем', јер то није ништа ново и непланирано, него планирана реализација усвојеног буџета за 2024. годину. Осим тога, емисија обвезница је у потпуности и у складу са одредбама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама. Ово, али и сва друга дугорочна задужења су прихваћена Одлуком о дугорочном задуживању за 2024. годину Народне скупштине Републике Српске", подсећају из Министарства финансија.

У саопштењу се истиче да је у јануару ове године Република Српска више отплатила дуга за 41 милион КМ него што се дугорочно задужила.

Како се наглашава, целокупан процес емисије дуга Републике Српске је веома транспарентан и обавља се у складу са стратешким и планским документима која су усвојила релевантна тела односно, Народна скупштина и Влада Републике Српске који су јавно доступни.

Такође, додаје се, сва задужења се обављају посредством организованих и строго регулисаних финансијских тела, а у складу са најбољим међународним правилима и праксама.

"Мастрихтским критеријумима је као општеприхваћено правило дефинисано да дуг према БДП-у не може бити виши од 60 одсто. Према овом критеријуму, Република Српска је далеко испод горње границе дуга, јер укупан дуг Републике Српске износи 40,3 одсто БДП-а, док је јавни дуг 34,2 одсто БДП-а", наводи се у саопштењу.

Министарство финансија истиче да јавним финансијама Републике Српске управља одговорно и ефикасно.

image
VV inauguration
banner