Србија и Балкан

Црна Гора све ближе "сивој листи": Због прања новца можда у друштву Јемена, Сирије и Буркине Фасо

Одлука Финансијске акционе радне групе (ФАТФ) очекује се половином децембра у Стразбуру, а ако Црна Гора, а стављање на "сиву листу" би могло имати далекосежне последице, посебно када је у питању кредитни рејтинг
Црна Гора све ближе "сивој листи": Због прања новца можда у друштву Јемена, Сирије и Буркине ФасоGetty © Dan Kitwood

Одлука да ли ће Црна Гора завршити на "сивој листи" Финансијске акционе радне групе (ФАТФ) због прања новца биће донета половином децембра у Стразбуру, а ако се то деси, имаће далекосежне последице, посебно када је у питању кредитни рејтинг.

Том би одлуком Црна Гора ушла у друштво држава као што су Сирија, Јемен, Мали, Нигерија или Буркина Фасо и била би стављена под појачан надзор ФАТФ-а, пише портал РТЦГ и као интересантно издваја да је на "сивој листи" и суседна Хрватска, о чему је, подсећају, било пуно речи средином ове године.

Подсећају, такође, да је Влада Црне Горе прошле недеље усвојила Информацију у области спречавања прања новца и финансирања тероризма, у којој се наводи да је спроведен пети круг евалуације од Комитета експерата Савета Европе за процену спречавања прања новца (Манивал).

То тело Савета Европе, како је саопштено, половином децембра ове године би требало да усвоји извештај, који би, у случају да оцене буду лоше, Црну Гору могао ставити на "сиву листу" ФАТФ.

Појашњено је да је то листа држава које не примењују или мало примењују мере за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Са седиштем у главном граду Француске, ФАТФ је главно међународно тело за борбу против спречавања прања новца и финансирања тероризма, а припојено је Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Хрватска једина чланица ЕУ на листи

На њиховом сајту, налази се "сива листа", где се види које су све земље на том списку.
Према садашњем стању, Хрватска је једина чланица Европске уније која се налази на "сивој листи". Према наводима ФАТФ-а, влада у Загребу је обећала да ће повећати напоре у сфери спречавања свих облика финансијског криминала и покренути одговарајући акциони план.

Стављање на "сиву листу" ФАТФ-а може значити озбиљан губитак имиџа земље и наравно, може имати одвраћајући учинак на стране инвеститоре. Остале земље на списку су, примера ради, Сирија, Јемен, Мали, Нигерија, Буркина Фасо или Уједињени Арапски Емирати.

Постоји и црна листа земаља које су класификоване као високоризичне. Тренутно се на њој налазе само три државе - Иран, Мјанмар и Северна Кореја.

Црногорска влада раније је упозорила да би стављањем државе на "сиву листу" могло доћи до опадања њеног кредитног рејтинга, као и успоравања у реализацији иностраних инвестиција које долазе са простора држава које у потпуности поштују правила у области спречавања прања новца и финансирања тероризма.

Уколико ФАТФ стави једну државу под појачани надзор, односно на "сиву листу", значи да се та држава обавезала и да ће да уклони утврђене стратешке недостатке у оквиру договореног временског периода. Наредна пленарна седница Манивала биће одржана од 11. од 15. децембра у Стразбуру.

image
VV inauguration
banner