Економија

Талас отпуштања се надвија над корпоративном Америком: Најављено укидање 82.307 радних места

Ово представља други највећи талас резања послова у јануару још од финансијске кризе 2009. године, наводи "Блумберг"
Талас отпуштања се надвија над корпоративном Америком: Најављено укидање 82.307 радних местаGetty © Olly Curtis/Future via Getty Images

Неке од највећих корпорација у САД убрзо ће се упустити у масовна отпуштања, најавивши прошлог месеца да ће 82.307 послова бити укинуто, пише "Блумберг".

То подразумева повећање од 136 одсто у односу на децембар, али и други највећи јануарски талас резања послова још од финансијске кризе 2009. године, наводи амерички медиј. 

Међу разлозима за отпуштање, које је настављено у фебруару, наводе се прекомерно запошљавање током пандемије, и смањивање ангажмана у одређеним областима како би се инвестирало у друге, попут вештачке интелигенције.

Међу компанијама које планирају велика отпуштања је и "Гугл" који је најавио стотине отказа у секторима у оквиру тима који је радио на пројекту дигиталног асистента, али и међу хардверским и инжењерским тимовима.

"Амазон" је такође најавио стотине отказа у свом одељењу за здравствену заштиту, а "Блекрок" намерава да отпусти 600 запослених, односно три одсто своје глобалне радне снаге усред, како "Блумберг" наводи, "брзих промена у домену управљања имовином".

"Сиско системс инкорпорејтед", највећи произвођач мрежне опреме, планира да отпусти хиљаде запослених након што је успоравање корпоративне потрошње на технологију уништило раст продаје.

Директор "Сити груп" Џејн Фрејзер саопштила је да ће укинути 20.000 радних места у намери да смањи бирократију и повећа профитабилност компаније.

"Мајкрософт" ће отпустити 1.900 људи широм својих одељења за видео игре, укључујући "Активижен Близард", ког је купио за 69 милијарди долара, а произвођач спортске опреме "Најки" ће смањити своју глобалну радну снагу за око 2 одсто како би смањио трошкове усред прогнозиране слабије продаје и растуће конкуренције.

image