Економија

Шири се мрежа брзих саобраћајница: "Вожд Карађорђе" ће кроз Шумадију повезати Србију

Министар грађевинарства Горан Весић каже да ће се у првој фази радити око 80 километара од Малог Пожаревца преко Младеновца, Орашца, Аранђеловца до Чибутковице у Лазаревцу, према ауто-путу "Милош Велики"
Шири се мрежа брзих саобраћајница: "Вожд Карађорђе" ће кроз Шумадију повезати Србију© Фото: Коридори Србије

До краја године би требало да почне изградња још једне брзе саобраћајнице у Србији. Државни пут са два крака, "Вожд Карађорђе" или, како га још зову и "Шумадијски коридор", ће се са "Милоша Великог" у Лајковцу и Коридора 10 код Младеновца спојити у Орашцу, а даље ће водити преко Тополе, Раче, Свилајнца и Деспотовца све до Бора.

Процењује се да ће нова саобраћајница бити дуга око 220 километара и да ће имати седам петљи, преко којих ће бити повезана са свим општинама и градовима кроз које пролази. Траса новог пута је исцртана на основу Регионалног просторног плана за подручје Шумадијског, Поморавског, Рашког и Расинског управног округа.

Министар Горан Весић је изјавио да ће "Вожд Карађорђе" обезбедити бољи комфор живота за људе, развој локалне привреде и развој туризма.

Навео је да ће се у првој фази радити око 80 километара од Малог Пожаревца преко Младеновца, Орашца, Аранђеловца до Чибутковице у Лазаревцу, према ауто-путу "Милош Велики", док ће се у другој фази радити део према Рачи и од Тополе према Крагујевцу.

"На тај начин ћемо читаву Шумадију премрежити мрежом брзих саобраћајница и ауто-путева", истакао је Весић.

Како је рекао, ако се томе дода обилазница око Крагујевца чија је изградња у току, а која треба да буде повезана са Мрчајевцима односно са ауто-путем "Милош Велики", то значи да ће људи у овом крају бити потпуно саобраћајно повезани што ће им омогућити више инвестиција и бољи живот.

"Ако томе додамо и брзу пругу између Београда и Ниша, за чију ће изградњу тендери бити расписани током ове године, а која ће иначе пролазити кроз овај крај, то ће потпуно променити начин живота у Шумадији", рекао је Весић.

Истакао је да Србија, која је богата и економски снажна, може да развија сваки део своје земље и додао да је Шумадија то одавно заслужила.

Шумадијски коридор проглашен је у фебруару 2020. године за пројекат од посебног значаја. То значи да се и овај државни пут градити по посебним и скраћеним поступцима.

image