Економија

Изградња Моравског коридора: Крушевац ће бити повезан на ауто-пут до краја октобра

Министар Горан Весић је рекао да ће Моравски коридор бити дуг укупно 110 километара и да ће спајати ауто-путеве "Милош Велики" и Београд-Ниш, односно две петље - Прељина и Појате
Изградња Моравског коридора: Крушевац ће бити повезан на ауто-пут до краја октобраNone © Танјуг/Предраг Митић/МГСИ

Министар грађевинарства, соабраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на изградњи нове деонице Моравског коридора од Макрешана до Кошева, и најавио да ће они бити завршени до краја октобра, чиме ће Крушевац бити повезан на ауто-пут, саопштило је данас Министарство. Весић је рекао да је завршено шест километара леве траке нове деонице која је укупно дуга 10 километара и да је саобраћај преусмерен на тај полупрофил, а да ће се сада радити десна трака, и истакао да ће све бити готово до краја октобра, као и да ће Крушевац имати три петље.

Навео је да ће Моравски коридор бити дуг укупно 110 километара и да ће спајати ауто-путеве "Милош Велики" и Београд-Ниш, односно две петље - Прељина и Појате.

"На овом потезу живи око 500.000 људи и тај ауто-пут значи живот за Краљево, Врњачку бању, Трстеник, Крушевац, Ћићевац, Варварин, Сталаћ… за све људе који живе овде, јер ће значити нове инвестиције, бржи превоз и могућност да се овај крај брже развија", истакао је министар.

Напоменуо је да се изградњом Моравског коридора, почиње са изградњом путева који повезују постојеће ауто-путеве и да је то прва од три брзе саобраћајнице и ауто-путева, који ће премрежити Шумадију, односно западну Србију.

"Већ ћемо наредних дана потписати уговор за обилазницу око Крагујевца која није само 21 километар обилазнице око тог града већ подразумева кроз Гружу и везу до Мрчајеваца, односно везу Крагујевца са ауто-путем "Милош Велики". Такође, чека нас и изградња аутопута "Вожд Карађорђе", чији ће идејни пројекат бити завршен до краја године, а који ће такође повезати два ауто-пута: Београд-Ниш и 'Милош Велики' тако да ће читава Шумадија бити премрежена мрежом брзих путева и ауто-путева", рекао је Весић.

Подсетио је да је недавно Влада Србије усвојила одлуку о изради урбанистичког плана за изградњу пруге Сталаћ-Краљево, а касније и Краљево-Рудница, којом ће се, како је рекао, ићи 120 километара на сат, тако да грађанке и грађани који ту живе неће имати само добре путеве већ и брзу пругу.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Михајло Мишић рекао је да радови на Моравском коридору напредују према плану и да радници раде упркос врућини, као и да се веома обраћа пажња на њихову заштиту.

Директор ЈП "Коридори Србије" Александар Антић рекао је да сваки нови ауто-пут доноси прегршт нових прилика за људе који живе дуж његове трасе.

"Моравски коридор ће донети и неколико нових индустријских зона за грађане овог краја. Ми ћемо локалним самоуправама оставити и објекте које смо градили за потребе изградње ауто-пута, као потенцијалне нове индустријске зоне", рекао је Антић.

Навео је да ће једна таква зона бити у Ћићевцу, где постоји око 20 хектара који су били у функцији изградње ауто-пута, друга у околини Крушевца површине готово 28 хектара, а трећа у Адранима код Краљева, и додао да је то велика шанса да се настави са развојем Србије.

image