Економија

Положен камен темељац за Научно-технолошки парк у Крушевцу, присуствовала Брнабићева

Отварање НТП Крушевац планирано је 2026. године, а инвестиција је вредна око шест милиона евра
Положен камен темељац за Научно-технолошки парк у Крушевцу, присуствовала Брнабићева© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствовала је данас полагању камена темељца за изградњу Научно-технолошког парка у Крушевцу.

Полагањем камена темељца почиње изградња Регионалног индустријско-технолошког парка у Крушевцу, који ће се простирати на површини од 10.000 квадрата у индустријској зони.

Отварање НТП Крушевац планирано је 2026. године, а инвестиција је вредна око шест милиона евра.

У Крушевцу, НТП ће бити смештен на локацији бивше управне зграде Хемијске индустрије "Жупа" у Дедини и заузеће површину од 1,6 хектара, на којој ће се налазити главна зграда, конференцијске сале и 39 пословних модула намењених за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника.

У другом делу је планирано 14 производних модула од по 280 метара квадратних, а укупна површина хала је око 4.000 метара квадратних.

У Влади Србије су у јуну прошле године потписани Уговор о зајму и Уговор о пројекту између Владе Србије и ЕБРД, којим је обезбеђено 80 милиона евра, од којих ће 70 милиона бити опредељено за изградњу научно-технолошких паркова у Чачку, Нишу и Крушевцу, а осталих 10 милиона за изградњу БИО 4 кампуса у Београду.

Свечаном полагању камена темељца присуствовали су градоначелник Крушевца Иван Манојловић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, директорка Бизнис инкубатор центра Крушевац Мартина Манојловић као и директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Коланђели.

Коланђели је рекао да је отварање новог научно-техонолошког парка важно достигнуће за иновациони еко-систем у Србији.

"Поносни смо што смо део овог пројекта, кроз зајам од 18 милиона евра уложили смо у три научно технолошка парка у Нишу, Чачку и Крушевцу, као и финансирање БИО 4 кампуса у Београду", навео је Коланђели.

"Ово је велики пројекат за нас, велика година за нас у Србији, у којој смо уложили смо 850 милиона евра. Први пут Србија је била једна од топ 5 прималаца глобалне иновације ЕБРД, поносни смо због тога", истакао је Коланђели.

Навео је да креирање шанси у мањим градовима даје могућност младим предузетницима да се развију у њиховом граду.

Према речима Коланђелија, ЕБРД увелико ради и радиће на подржавању српских стартапова.

"Тренутно подржавамо 20 стартапова кроз програм који се зове 'Стар Вентуре' кроз који дајемо помоћ у знању и финансијама потребним за развој, како би се развили на следећи ниво", указао је Коланђели.

image