Економија

Анализа рудних богатстава Србије: Спрема се стратегија управљања минералним ресурсима

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је рекла да је Србија земља која је у прошлости базирала свој развој на рударству, а која данас нема важећу стратегију за ову област
Анализа рудних богатстава Србије: Спрема се стратегија управљања минералним ресурсима© TANJUG/ MRE/ Emilija Jovanović

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић председавала је данас првим састанком у вези са израдом Стратегије управљања минералним и другим геолошким ресурсима Србије за период од 2025. до 2040. године, са пројекцијом до 2050. године.

Министарка је рекла да очекује да Стратегија буде завршена у наредних девет месеци и спремна на усвајање од релевантних државних органа, саопштено је из Министарства.

"Стратегија документ који треба да на свеобухватан начин анализира стање свих минералних ресурса којима располажемо, да сагледа где смо данас и где желимо да будемо, којим треба да унапредимо контролу и управљање и одговоримо потребама развоја рударског сектора", рекла је министарка.

Она је казала да је Србија земља која је у прошлости базирала свој развој на рударству, а која данас нема важећу стратегију за ову област.

"Стратегија треба да нам покаже и каква је улога државе оптимална да на најбољи начин управљамо нашим минералним ресурсима, тако да имамо највише користи за наш привредни раст, уз најмање штетног утицаја на животну средину. Посебно је важно да кроз овај процес оснажимо струку, чија реч треба да буде пресудна", навела је министарка.

Представници Рударско-геолошког факултета истакли су да ће на изради нацрта стратегије бити ангажовано више од 50 професора и сарадника са Рударско-геолошког факултета, као и да ће у анализи свих аспеката стања и могућности развоја рударског сектора, стратегија сагледати актуелну европску и светску праксу и највише стандарде на плану технолошких решења и концепата одрживог рударства.

"Стручњаци Рударско-геолошког факултета кроз процес израде стратегије посебно ће указати на решења у постојећем законодавном оквиру која треба се унапреде, имајући у виду да су планиране и измене Закона о рударству и геолошким истраживањима", наводи се у саопштењу.

Посебан део стратегије, како се наводи, биће посвећен питањима у вези са заштитом животне средине, која ће бити разрађена и кроз Извештај о стратешкој процени утицаја Стратегије на животну средину.

image