Економија

Кинези предводе зелену транзицију у Србији: У Бору ће градити електране на ветар, сунце и водоник

Министарство рударства и енергетике најавило је највећу инвестицију у обновљиву енергију у земљи до сада од две милијарде евра и то у Бору
Кинези предводе зелену транзицију у Србији: У Бору ће градити електране на ветар, сунце и водоник© Dragan / Mike Mareen - stock.adobe.com

Србија покушава да ухвати корак са глобалним трендом преласка на обновљиве изворе енергије, а чини се да ће "зелену" транзицију у нашој земљи водити кинеске компаније.

Министарство рударства и енергетике најавило је највећу инвестицију у обновљиву енергију у земљи до сада вредну две милијарде евра и то у Бору. У једном од најзагађенијих градова у Србији, кинеске фирме ће градити "зелене" електране на ветар, сунце и водоник.

Министарство рударства и енерегетике, "Шангај Фенглинг Рињуваблс" и "Србија Зиђин Копер" су потписали Меморандум о разумевању којим је предвиђена изградња ветропарка и соларне електране снаге 2.000 мегавата и постројење за производњу водоника од 30.000 тона до 2028. године, које би било прве те врсте у Србији.

Како је најављено, за изградњу постројења користиће се постојећи рударски басен у Бору, односно површине које више нису у употреби за експлоатацију или за одлагање откривке.

Радови почињу следеће године

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да ће се водоник користити за складиштење енергије произведене од ветра и солара и да ће се произведена енергија користити за потребе компаније "Зиђин".

Она је указала да ће овај пројекат омогућити да значајан део електричне енергије за потребе ове фирме буде произведен на одржив начин, без коришћења фосилних горива и негативних ефеката на животну средину, и користећи домаће потенцијале Сунца и ветра.

Министарка је навела и да је овај пројекат веома значајан за енергетску транзицију, јер, је како је нагласила капацитет од 2.000 мегавата огроман у односу на наш енергетски систем који има око 8,5 мегавата инсталираних капацитета.

Предвиђено је да радови почну у првом кварталу следеће године, прва фаза да буде завршена до 2026. године, а цела инвестиција до 2028.

"Инвестиција 'Зиђин мајнинга' у соларну електрану вредну 200 милиона долара, ће омогућити синергију обновљивих извора енергије и рударства, као и бољу заштиту животне средине, јер ће се смањити употреба енергије из угља и фосилних горива", изјавила је министарка.

Она је рекла да са овим пројектом, Србија постаје један од европских центара у области производње и опреме за пројекте обновљивих извора енергије као и зеленог водоника и опреме за пројекте из области ОИЕ. Додала је и да ће, такође, допринети и остварењу наших циљева у области енергетске безбедности и независности и достизању амбиција да достигнемо карбонску неутралност до 2050. године.

Савић: Кинези размишљају дугорочно

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже за РТ Балкан да уопште не сумња да кинеске компаније дугорочно и озбиљно размишљају о томе да развијају ову врсту енергије.

"Вероватно су то у Србији видели као добар бизнис. Зашто би се само бавили прљавим технологијама и бакром, ако имају могућности да развијају ту врсту енергије. Србија им дође као одскочна даска у Европи. О Кинезима увек имате мишљење да су њихове технологије прљаве и да не воде рачуна о животној средини, али сада када имате једну потпуно супротну вест, то је и њихов покушај, као директног страног инвеститора, да то промене", сматра Љубодраг Савић.

Он напомиње да је Кина је врло озбиљна земља, да размишљају дугорочно и праве стратешки заокрет ка зеленој енергији.

"Много година су се развијали са енергијом која је енормно загађивала. Свесни су чињенице да нови облици енергије мање коштају, соларне панеле постављају буквално свугде где има слободног простора. Врло озбиљно су приступили томе, јер знају да релативно лако могу подићи ниво БДП-а по глави становника, али да остаје други проблем, како га поправити у квалитативном смислу, ако ти је земља загађена и ако користиш 'прљаве' изворе енергије", каже професор Савић за РТ Балкан.

Он ипак сматра да ће бити потребно време да се зелена да се та технологија усаврши и да постане доминантан извор енергије у Европи.

"Само ова криза, која се данас дешава, је натерала Немачку да размишља и о враћању на нуклеарке и на термоелектране. Мислили су да је то далека прошлост, али свако сада спасава главу", указује професор Савић.

Министарка је раније изјавила да се Србија сналази у процесу енергетске транзиције и да су нам потребне компаније које примењују најсавременије технологије у овој области.

"Србија се налази у процесу енергетске транзиције у којој желимо да достигнемо 45 одсто удела ОИЕ у производњи електричне енергије до 2030. године пуним коришћењем својих природних потенцијала. Потребне су нам компаније које развијају и примењују најсавременије технологије и поседују знање, како бисмо ишли у корак са светом у трансформацији и декарбонизацији енергетског сектора", рекла је министарка.

Од 2016. Кина уложила више од 4 милијарде евра

Према подацима Народне банке Србије, у периоду од 2016. године, када је дошло до убрзања инвестиција из Кине, закључно с првим тромесечјем прошле године, укупна вредност директних инвестиција из Кине у нашу земљу достигла је 4,1 милијарду евра. 

Готово петина страних директних инвестиција је у периоду од 2018. до 2022. долазила из Кине, с обзиром на то да је њихово учешће у укупним страним директним инвестицијама износило 19 одсто, а Кина се у свакој години налазила међу пет најзначајнијих инвеститора.

Када је реч о секторској структури страних директних инвестиција из Народне Републике Кине, највећи приливи су забележени у прерађивачкој индустрији, највећим делом у производњи делова за аутомобиле и производњи основних метала, експлоатацији руда, грађевинарству и финансијском сектору. Кинеске компаније у Србији запошљавају више од 28.000 људи.

image