Економија

Министарка енергетике: О изградњи нуклеарних реактора већ разговарамо са нашим стручњацима

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић је истакла да нам је најбитније да сада створимо знање кроз образовни систем и навела дa, било какав развој треба да траје барем шест година пре изградње, као и да је јако важно питање финансирања
Министарка енергетике: О изградњи нуклеарних реактора већ разговарамо са нашим стручњацима© TANJUG/ MRE/ Emilija Jovanović

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас, поводом најаве председника Александра Вучића о укидању мораторијума на производњу нуклеарне енергије, да су већ започети разговори са нашим стручњацима у Паризу о изградњи малих нуклеарних реактора.

Министарка је истакла да нам је најбитније да сада створимо знање кроз образовни систем и нагласила да имамо стручњаке у Институту Винча који су по том питању већ разговарали са српским научницима у Паризу.

"Покушавамо да скупимо наше знање, али то је дуг процес. Причамо о 2040. или 2039. ако бисмо сада почели да радимо на томе", рекла је Ђедовић Хандановић.

Како је навела, било какав развој треба да траје барем шест година пре изградње, као и да је питање финансирања јако битно.

"Због тога је председник и био на Самиту нуклеарне енергије у Бриселу, али и да видимо каква је то технологија нама потребна. Американци напредују са једном технологијом, Французи са другом, Енглези са трећом", рекла је министарка.

Према њеним речима, морамо да размишљамо о базној енергији уколико нам је циљ да изађемо из угља.

"Гас, као фосилно гориво, постаје све тежи за финансирање у будућности, а нуклеарне електране су нека врста зелене енергије, јер не емитују фосилна горива", казала је Ђедовић Хандановић.

Како је навела, с обзиром да нуклеарна енергија захтева скупу технологију, неопходно је учешће државе у финансирању производње ове врсте енергије.

Када је реч о укидању мораторијума, министарка каже да то зависи од темпа развоја пројекта односно од стварања неопходних предуслова за сам пројекат.

image