Економија

Немачки привредници: Европа губи тло под ногама у међународној конкуренцији

Око 56 одсто од 3.000 анкетираних немачких фирми наговестило је да се конкурентност ЕУ као пословне локације погоршала у последњих пет година, док само 7 одсто испитаника види побољшање
Немачки привредници: Европа губи тло под ногама у међународној конкуренцијиwww.globallookpress.com © Hendrik Schmidt

Већина директора немачких компанија сматра да је Европска унија изгубила атрактивност као место за пословање, показало је најновије истраживање Привредне коморе (ДИХК). Око 56 одсто од 3.000 анкетираних немачких фирми наговестило је да се конкурентност ЕУ као пословне локације погоршала у последњих пет година, док само 7 одсто испитаника види побољшање, пише "Блумберг".

"Упркос својој суштински доброј почетној позицији, Европа је у опасности да изгуби тло под ногама у међународној конкуренцији. Овај тренд се мора одмах зауставити", рекао је у среду генерални директор ДИХК Мартин Ванслебен. 

У производним компанијама влада посебно негативно мишљење: две трећине каже да су се услови пословања погоршали последњих година, наводећи раст трошкова пре свега због високих цена енергије. Прекомерна бирократија и трговинске баријере су додатни фактори иза њихове неповољне пресуде.

"Морамо да видимо која бирократија се може уклонити и постати бржа у томе", рекла је у уторак Франзиска Брантнер, заменица немачког министра економије на питање како да учинимо Европу конкурентнијом.

Говорећи на догађају у Берлину који је организовала Федерација немачке индустрије БДИ, она је додала да "имамо јединствено тржиште које још није довољно добро" и да "следећа комисија мора да се позабави овом интеграцијом".

image