Магазин

Илон Маск више није најбогатији човек на свету

Власник "Тесла Моторса", "Спејс екса" и онлајн платофме Икс био је на првом месту од 2021. године, међутим, према најновијим подацима забележен је пад нето вредности његовог богатства за 17.6 милијарди долара. Сада је титулу најбогатијег човека на свету преузео оснивач компаније "Амазон", Џеф Безос.
Илон Маск више није најбогатији човек на светуGetty © Omar Marques

Џеф Безос јуче је поново понео титулу најбогатијег човека на свету, пошто је претекао Илона Маска, показује ново ажуруање Блумберговог индекса милијардера. Нето богатство оснивача "Амазона" је сада 200 милијарди долара, а Масково се процењује на 198 милијарди долара. 

Акције "Амазона" су такође порасле за око 89 одсто у односу на ово доба прошле године, а Безос је власник око девет одсто акција. Безос је такође недавно продао акције у вредности од око четири милијарде долара и повукао се из "Амазона". Mултимилијардер сада посвећује пажњу својим свемирским пројектима. Безосов повратак на прво место долази након раста акција у компанији "Биг Текс", након процвата развоја вештачке интелигенције.

Маск је прошле године изгубио око 31 милијарду долара, док је Безос добио 23 милијарде долара. Безос је такође забележио губитак од око 500 милиона долара, али је пад у Масковом буџету довео до тога да је оснивач "Амазона" ипак претекао генералног директора "Спејс екса".

Безос је раније сменио суоснивача Мајкрософта Била Гејтса 2017. године на позицији најбогатијег, пре него што га је Маск скинуо са трона 2021. године.

На листи најбогатијих, после Безоса и Маска, налази се француски милијардер Бернар Арно, директор компаније ЛВМХ, која држи преко 70 различитих луксузних брендова са 197 милијарди долара. Ту је и оснивач "Мете" Марк Закерберг, са 179 милијарди долара, а затим суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс, са 150 милијарди долара.

На шестом месту је Стив Балмер (143 милијарде долара), затим инвеститор Ворен Бафет (133 милијарде долара), Лари Елисон (129 милијарди долара). Следи га суоснивач Гугла Лари Пејџ (122 милијарде долара), а на последњем, десетом месту је још један суоснивач Гугла - Сергеј Брин (116 милијарди долара).

image
VV inauguration
banner