Економија

Банка Русије: Јуан истискује долар на руском девизном тржишту

Аналитичари кажу да промене у обима трговања јуанима и доларима одражавају удаљавање Русије од трансакција у валутама такозваних "непријатељских" земаља у условима међународних санкција.
Банка Русије: Јуан истискује долар на руском девизном тржиштуGetty

Удео кинеског јуана на руском девизном тржишту достигао је највиши ниво у марту, саопштила је Банка Русије (ЦБР).

Удаљавање Русије од главних западних валута почело је санкцијама САД и ЕУ које су тој земљи уведене због сукоба у Украјини. Финансијска ограничења отежала су прекограничну трговину у еврима и доларима, а њихово присуство на домаћем девизном тржишту мање значајним.

Промет јуана којима се тргује на берзи износио је 53% прошлог месеца у поређењу са 46,6% у фебруару, према подацима централне банке. Удео кинеске валуте у ванберзанском трговању такође је забележио рекордан ниво, достигавши 39,6%.

У међувремену, удео западних валута, укључујући амерички долар и евро, пао је на 46,4% на берзи у марту са 52,8% претходног месеца, показују подаци. У сегменту ванберзанског тржишта, удео долара и евра је такође наставио да опада, смањивши се са 59,8% на 54,7% у фебруару.

Аналитичари кажу да промене у обима трговања јуанима и доларима одражавају удаљавање Русије од трансакција у валутама такозваних "непријатељских" земаља у условима међународних санкција.

Ограничења укључују стављање једног броја руских банака на црну листу и њихово уклањање из СВИФТ међубанкарског система за размену порука, као и забране трансакција са руским финансијским субјектима и замрзавање девизних резерви.

"У међувремену, Русија наставља да успоставља услове за обрачуне у различитим националним валутама. Током прошле године, обим обрачуна у другим валутама осим долара и евра порастао је са 39 на 67 одсто", каже гувернер Банке Русије Елвира Набиулина

Бројни руски званичници, укључујући министра финансија Антона Силуанова, више пута су говорили да земља више не верује америчкој валути, називајући је "потпуно непоузданим инструментом".

image