Економија

Бајатовић: Од 1. маја нови обрачун цена гаса, за привреду мањи рачуни

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је рекао да, када је у питању снабдевање гасом у Европи, прогнозе нису претерано оптимистичне, али да је Србија релативно безбедна, зато што има уговор са руским "Гаспромом"
Бајатовић: Од 1. маја нови обрачун цена гаса, за привреду мањи рачуни© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је за РТС да ће гас за привреду од маја бити јефтинији за 15 одсто. Он је у разговору за РТС рекао да су биле велике расправе унутар Владе Републике Србије, у Министарству енергетике и пре свега у Министарству финансија.

"Доста смо дуго водили ту социјалну политику, сви знате да је то коштало више од милијарду долара, тиме смо заштитили купце, привреду, радна места и све остало. И сад смо донели одлуку да од 1. маја више нема субвенционисања гаса од стране Владе Републике Србије или кредитних задужења 'Србијагаса', биће реална цена", рекао је Бајатовић.

Додаје да нам на руку иде то што неће бити додатних количина, које су биле скупље од дугорочног уговора који су договорили руски и српски председник Владимир Путин и Александар Вучић.

"Према томе, створили су се услови да гас појефтини за индустријске потребе, или оне које су на слободном тржишту. Заинтересовани привредници могу да сматрају да ће то појефтињење од маја бити 15 одсто", рекао је Бајатовић додајући да ће се то осетити на јунској фактури.

Тренутно цена гаса се рачуна на основу Уредбе о привременој мери ограничења цена, уведеној као заштитни фактор привреде у моменту енергетске кризе када је цена гаса ишла и до 1.000 долара за 1.000 кубика.

С обзиром на то да је цена гаса на међународном тржишту пала, не постоје више разлози за постојање уредбе оваквог типа и прелази се на методологију обрачуна продајне цене гаса према општим условима продаје "Србијагаса"..

Неизвесност диже цену нафте

Директор "Србијагаса" рекао је да су цене на берзи последњих дана порасле 25 одсто.

"Рат у Гази, рат Израела, могуће и Ирана и Израела и рат између Русије и Украјине, можемо то назвати и ратом НАТО-а и Русије, све то подиже ниво неизвесности. Дакле, нема сад неког посебног подизања производње гаса и производње нафте, једноставно расте неизвесност, самим тиме расту и цене", рекао је Бајатовић.

Наводи и да чињеница да су европска складишта пуна 61 одсто не значи ништа јер, како каже, тржиште не може да се снабдева са тим.

"Фјучерси су почетком године били на 380 долара за 1.000 кубних метара или 38 долара за 1 мегават, тако да ја очекујем да ће се то вратити најмање на тај ниво", рекао је Бајатовић.

Он је рекао да прогнозе нису претерано оптимистичне, али да је Србија релативно безбедна, зато што има уговор са руским "Гаспромом".

"То функционише за сада преко Турског тока и Балканског тока, имамо те две милијарде минимум годишње. Наш приоритет ће бити да договоримо и даље додатне количине. Мислим да тај правац неће бити угрожен ни у наредној и оној следећој години. Видећемо шта ће бити када ЕУ 2027. каже да више не сме бити и руског гаса у Европи", навео је Бајатовић.

image