Економија

Зашто европска енергетска криза (ни)је завршена: Трговци се брину за предстојећу зиму

Међу бригама европских трговаца је и идеја да би руски гас могао престати да тече кроз Украјину, наводи "Блумберг"
Зашто европска енергетска криза (ни)је завршена: Трговци се брину за предстојећу зимуGetty © Sean Gallup/Getty Images

Западни трговци гасом брину како ће прегрмети наредну зиму због поновног пораста потражње за овим енергентом у Азији, и могућности да руски гас престане да тече кроз Украјину, пише "Блумберг".

Док је већи део Европе после ескалације руско-украјинског сукоба 2022. године заменио руски гас из цевовода (скупљим) течним природним гасом (ЛНГ), амерички медиј напомиње да се државе попут Аустрије и Словачке и даље највећим делом снабдевају традиционалним гасоводима из Русије. 

Извршни директор украјинског предузећа "Гас ТСО" Андреј Прокофјев изјавио је, међутим, на овогодишњој конференцији о ЛНГ "Флејм" у Амстердаму, да Украјина неће дозволити транзит руског гаса преко своје територије након што важећи уговори истекну крајем ове године.

Иако се чини да европски трговци не сматрају да ће руски гас у потпуности престати да тече кроз Украјину, Прокофјевљеви коментари постављају велики знак питања, рекао је шеф за трговину у континенталној Европи у енергетској компанији "Акспо холдинг АГ", Марко Салфранк.

Такође ризикују да се нестабилност цена поново приближи онима с врхунца енергетске кризе у другој половини 2022. године, наводи "Блумберг" и додаје да се бриге европских трговаца већ одражавају на тржиште фјчерса, где се уговори за предстојећу зиму истичу као најскупљи.

Могући изазов представља и конкурентност са потражњом на другим тржиштима, превасходно азијским. Амерички медиј напомиње да је Кина у првом тромесечју ове године повећала увоз ЛНГ за 21 одсто у односу на претходну, као и да се на Тајланду и у Египту примећују назнаке повећане потражње. 

Међу осталим проблемима који су споменути на овогодишњој конференцији "Флејм" су могући поремећаји у САД током сезоне урагана, и проблеми у производним погонима.

image
VV inauguration
banner