Економија

Затворено највеће европско гасно поље

Холандски Сенат је пре неколико дана усвојио закон о трајном затварању гасног поља након што је влада обећала да производња никада неће бити настављена како би се ограничили сеизмички ризици у региону
Затворено највеће европско гасно пољеGetty © Toala Olivares

Холандија је у петак званично затворила гасно поље Гронинген након што су власти одобриле трајну обуставу операција бушења на локацији како би се ограничили сеизмички ризици у северном региону.

Од октобра 2023. године, гасно поље производи само делић свог пуног капацитета након вишегодишњих резова производње у циљу смањења ризика од земљотреса које тај процес изазива у региону, који су током година оштетили хиљаде зграда. Међутим, њених 11 "резервоара" остаје отворено у случају јаке зиме и због неизвесне међународне ситуације у вези са сукобом Русије и Украјине.

Холандски Сенат је пре неколико дана усвојио закон о трајном затварању гасног поља након што је влада обећала да производња никада неће бити настављена како би се ограничили сеизмички ризици у региону.

Тај потез разбеснео је и владу и локалне званичнике у северној покрајини. Министар рударства Ханс Вијлбриф, који се залагао за гашење, рекао је да ће поднети оставку ако то доведе до дугог одлагања и даље неизвесности у погледу ризика од земљотреса за људе који живе у региону. Власти Гронингена оптужиле су парламент да је одустао од обећања да ће окончати бушење гаса.

Највеће гасно поље у Европи отворено 1963. године, постало је велики допринос холандској економији и још има огромне резерве гаса. Произвело је више од 50 милијарди кубних метара гаса на свом врхунцу пре десет година.

Међутим, регион је од 1986. забележио више од 1.600 земљотреса који су оштетили 85.000 зграда. Није јасно да ли је прекид производње довољан да спречи сеизмичку активност у региону, пошто празне шупљине остају под земљом.

У фебруару, заједничко предузеће "Шел" и "Ексон", које управља пољем Гронинген, затражило је од арбитражног суда да одлучи да ли влада треба да обезбеди надокнаду за затварање производње гаса.

Према Ројтерсу, профит Холандије од гаса је донео 363 милијарде евра од почетка производње, док је профит "Шела" и "Ексона" из Гронингена износио скоро 66 милијарди евра у истом периоду.

Пре покретања Специјалне војне операције у Украјини, четвртина холандског увоза гаса долазила је из Русије, према статистичкој агенцији те земље.

У 2023. удео руског природног гаса чинио је мање од 9% увоза земље. У међувремену, течни природни гас из САД је порастао и чинио две трећине увоза гаса у земљу прошле године.

image