Србија и Балкан

Писмо из Приштине стигло касно: "Косово" неће бити на дневном реду Комитета министара СЕ

Гералд Кнаус верује да би одлука Приштине да поднесе нацрт ЗСО Уставном суду тзв. Косова на разматрање могла да буде "прекретница"
Писмо из Приштине стигло касно: "Косово" неће бити на дневном реду Комитета министара СЕGetty © Schlaflang Thomas/NurPhoto

Гералд Кнаус из Европске иницијативе за стабилност изјавио је да не очекује да ће тзв. Косово 17. маја бити на дневном реду Комитета министара Савета Европе на којем би се могло гласати о пријему у ту организацију, иако је покренуло иницијативу за формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Приштина је у четвртак саопштила да је обавестила Савет Европе да припрема нацрт статута ЗСО, који ће бити упућен на разматрање Уставном суду тзв. Косова.

"Мислим да је то писмо стигло мало касно", рекао је Кнаус за Радио Слободна Европа.

Он сматра да би земље чланице "требало да кажу да подржавају иницијативу Косова и да би требало да позову да се ускоро одржи ванредни састанак Комитета министара, највероватније за неколико седмица".

Парламентарна скупштина Савета Европе подржала је 16. априла пријем тзв. Косова, а коначна одлука прослеђена је Комитету министара.

У међувремену, неке земље попут Немачке и Француске затражиле су од Приштине да предузме конкретне кораке према успостављању ЗСО. Влада тзв. Косова је испрва одбацила тај услов.

Кнаус истиче да би одлука Приштине да поднесе нацрт ЗСО Уставном суду тзв. Косова на разматрање могла да буде "прекретница".

"Слањем Уставном суду нацрта који су израдила два најугледнија института у Европи - Европски институт за мир и организација Фридрих Еберт Штајфунг, 'Косово' испуњава своју обвезу. Затим, на општинама са српском већином је да кажу да желе да створе ту заједницу. Ако не желе да је створе, не може им се наметнути, али 'Косово' је испунило обвезу", рекао је он за РСЕ.

image