Свет

"Политико": ЕУ план коришћења руске имовине за наоружавање Украјине не функционише

Руске милијарде би се користиле за куповину оружја Украјини, а неутралне земље би могле да се ограниче на пружање цивилне помоћи Кијеву
"Политико": ЕУ план коришћења руске имовине за наоружавање Украјине не функционишеGetty © Javier Ghersi

Европска унија поручила је да неутралне земље могу да одустану од плана Брисела да искористи профит од замрзнуте имовине Русије за куповину оружја за Украјину и уместо тога шаљу Кијеву "не-војну" помоћ, преноси "Политико" позивајући се на шест дипломата Уније.

Овај предлог појавио се уочи сутрашњег састанка 27 изасланика ЕУ, на којем се белгијско председништво Савета нада да ће постићи договор за откључавање финансирања Украјине.

Земље чланице ЕУ које се противе слању војне помоћи Кијеву могу се ограничити на пружање хуманитарне помоћи Украјини, наводи се у новом предлогу Брисела.

Текст је, пише "Политико", последњи покушај да се придобију земље ЕУ које нису део НАТО-а - попут Аустрије, Малте, Кипра и Ирске - и које су захтевале изузеће од куповине муниције, али и други гласни критичари војне стратегије ЕУ у Украјини, попут Мађарске и Словачке.

Европска комисија је у марту предложила да се 90 одсто прихода од замрзнутих државних средстава Русије искористи за куповину оружја за Украјину, а остатак усмери на хуманитарну помоћ.

План се односи "само" на 192 милијарде евра које држи "Јуроклир", депозитар хартија од вредности са седиштем у Белгији.

Земље ЕУ које су чланице и Г7 - Немачка, Француска и Италија - најмање су одушевљене овим предлогом због правних и финансијских ризика, рекао је дипломата ЕУ. Страхује се да ове земље у среду неће подржати договор.

Ако буде одобрен, споразум би отворио пут ЕУ да узме између 2,5 и 3 милијарде евра до јула и "искористи" их за куповину оружја Кијеву.

image