Свет

Фон дер Лајенова променила плочу: Конфискована руска средства за наоружавање, а не обнову Украјине?

Средства су замрзнута под оправдањем да ће ЕУ њима помоћи обнову Украјине
Фон дер Лајенова променила плочу: Конфискована руска средства за наоружавање, а не обнову Украјине?© AP Photo/Efrem Lukatsky)

Европска унија би требало да размотри коришћење профита од замрзнуте руске имовине за куповину војних залиха за Украјину, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, након што је Савет ЕУ одобрио резолуцију којом је практично легализована крађа руских средстава, под оправдањем да ће бити коришћена за "обнову Украјине".

О обнови се, изгледа не говори, јер Запад планира да крвави рат наставља у недоглед, чак и финансирајући га руским новцем.

"Време је да се започне разговор о коришћењу неочекиване добити од замрзнуте руске имовине за заједничку куповину војне опреме за Украјину", рекла је Фон дер Лајенова у Европском парламенту, позивајући ЕУ да учини више у области своје одбрамбене политике.

Не може, каже она, "бити јачег симбола и веће користи од тог новца него да Украјину и целу Европу учине сигурнијим местом за живот".

Опасност од рата за ЕУ , према њеним речима, можда није неизбежна, али није немогућа.

"Ризици од рата не би требало да се преувеличавају, али на њих треба да будемо спремни, што почиње од хитне потребе да се поново изграде, попуне, модернизују оружане снаге држава чланица", рекла је шефица ЕК, додајући да то ипак неће умањити потребу за НАТО савезом.

Руска централна банка има око 300 милијарди долара замрзнуте имовине у Сједињеним Америчким Државама и Европи и приходује милијарде долара камата годишње од ње. Конфисковање тако велике суме новца суверене земље је до сада невиђено и незамисливо и могло би да има непредвидиве правне и економске последице и за Русију и за Запад, констатовао је раније кинески "Глобал тајмс".   

Одговор Москве на присвајање руске имовине биће жесток, а иницијатори процеса крађе имовине биће третирани као лопови са свим последицама које из тога проистичу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

image