Економија

Кинези примењују Бајденов рецепт: Пекинг се муњевито ослобађа све ризичнијег америчког долара

Кинеска влада је објавила да је продала америчке обвезнице у вредности од најмање 53,3 милијарде долара
Кинези примењују Бајденов рецепт: Пекинг се муњевито ослобађа све ризичнијег америчког долараGetty © Igor Golovniov

Након заједничке изјаве са Русијом о удаљавању од ослањања на западне земље, кинеска влада је објавила да је продала америчке обвезнице у вредности од најмање 53,3 милијарде долара.

Швајцарски економски стручњак Клаудио Грас сматра да је то мудра одлука да се Кина дистанцира од долара.

"Злато је надмашило доларске обвезнице за 75% од 2021. године. Осим тога, амерички долар се већ деценијама користи као политичко оружје и уз произвољно одузимање имовине услед притиска америчке владе. Очигледно је да западну цивилизацију уништава сопствени покварени и трули политички систем", навео је Клаудио Грас.

Колумниста "Чајна дејлија" познат по бритком језику и духовитим опаскама Чен Веихуа је на друштвеној мрежи "Икс" поручио да Кина сада у односу на Америку, примењује исте оне методе на штету САД, као што је Америка примењивала на Европу, на штету ЕУ. Он је саркастично рекао да Кинези заправо примењују Бајденов рецепт, о де-рискирању, тако што се Пекинг муњевито ослобађа све ризичнијег америчког долара.

Председник САД Џозеф Бајден је увео велика повећања царина на низ кинеских увозних производа, док је његов претходник Доналд Трамп рекао да би могао да уведе намет од више од 60 одсто на кинеску робу ако буде изабран.

"Блумберг" пише да, пошто Кина продаје имовину у доларима, њене залихе злата су порасле у државним резервама. Учешће племенитог метала у резервама у априлу је порасло на 4,9 одсто, што је највише према подацима централне банке из 2015. године.

"Кина и земље које су блиске са њом повећале су своје поседовање злата у девизним резервама од 2015. године, док су их земље у америчком блоку одржале углавном стабилним. Ово сугерише да је куповина злата од стране неких централних банака можда била вођена забринутошћу због ризика од санкција", изјавила је први заменик генералног директора Међународног монетарног фонда Гита Гопинат, преноси "Блумберг".

image