Економија

Орбан: Европске санкције Русији коштале су Мађарску 10 милијарди евра

Став Мађарске против санкција "не изгледа претерано"
Орбан: Европске санкције Русији коштале су Мађарску 10 милијарди евраwww.globallookpress.com © IMAGO/Szilard Vörös/EST&OST

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је погрешна политика Европске уније да уведе санкције Москви "изазвала нагло повећање цена енергената, што је довело до дефицита у мађарској економији од 10 милијарди евра годишње".

Орбан је објаснио да ће притисак на мађарски буџет довести до смањења социјалне потрошње, додајући да из ове перспективе став Мађарске против санкција "не изгледа претерано".

Он је политику ЕУ санкција Русији назвао кораком ка рату и нагласио да је главни циљ Будимпеште да избегне рецесију широм Европе.

Мађарски лидер је гласан критичар приступа ЕУ сукобу у Украјини и више пута је рекао да санкције уведене Москви више штете ЕУ него Русији.

Мађарска економија се у великој мери ослања на руску енергију, а влада се одупирала плановима ЕУ да потпуно забрани увоз нафте и гаса из земље. Након напетих преговора, Будимпешта је добила неколико изузећа од ограничења за куповину руских фосилних горива широм блока.

Интереси Мађарске изнад украјинских захтева

Мађарски премијер је изјавио да је његова земља спремна да пружи Кијеву помоћ на бази билатералних споразума, али да се противи плану помоћи ЕУ.

Како је рекао, не жели да интереси Украјине буду изнад мађарских.

"Мађарска се не слаже с тим да земље-чланице ЕУ заједно осигурају кредите као помоћ Украјини", рекао је он а преноси мађарска агенција МТИ.

Мађарски премијер је предложио чланицама ЕУ да "пропорционално и правдено" међусобно поделе укупну суму новца коју планирају да издвоје за Украјину.

"Мађарска ће сваке године из националног буџета издвајати средства у распону 60-70 милијарди форинти у оквиру билатералног споразума са Украјином", рекао је Орбан и додао да Будимпешта подржава Кијев али не жели да интересе Украјине стави изнад сопствених.

Подсетимо, Европска комисија је раније предложила план економске помоћи Украјини у износу од 18 милијарди евра. Истог дана, представник Мађарске је на састанку амбасадора ЕУ саопштио да не може да подржи тај пакет.

image