Економија

А санкције? САД дуплирале увоз из Русије

Европска унија и Индија и даље су велики купци руских енергената, иако ЕУ следи америчку политику у увођењу санкција Русији и стављању забрана на њене енергенте
А санкције? САД дуплирале увоз из Русијеwww.globallookpress.com © © Serguei Fomine

Сједињене Америчке Државе наставиле су да увозе робу и сировине из Русије, упркос санкцијама које су, заједно са Европском унијом, увели овој земљи због покретања војне операције у Украјини, а последњих месеци увоз руских производа је чак и порастао.

У октобру је вредност америчког увоза из Руске федерације више него дуплиран у односу на месец раније, показују подаци о трговини америчког Бироа за статистику.

Подаци о трговинском дефициту између Русије и Америке показују да је у септембру САД увезла робу у вредности од 332,1 милион долара, док је у октобру вредност увезених руских добара била 732 милиона , односно већа за око 400 милиона долара.

За октобар још увек нема доступних података о томе шта је САД највише увозила из Русије, али се наводи да је за септембар познато да је највише увожено руско ђубриво, чак и више него у фебруару.

Значајан део увезене робе чинили су гвожђе и челик, као и обојени метали.

Указује се да је, међутим, обим трговинске размене и даље много нижи од оног јануарског, на пример, када је вредност увезеног из Русије у САД била 1.2 милијарде долара.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена ограничила је трговину за неколико категорија производа, од којих су најзначајнији нафта, гас, производи од угља, али и морски плодови, алкохол и неиндустријски дијаманти.

Истиче се и да су САД покушале да свој бојкот руских енергената прошире и на друге нације, али да у томе није било већег успеха.

Европска унија и Индија и даље су велики купци руских енергената, иако ЕУ следи америчку политику у увођењу санкција Русији и стављању забрана на њене енергенте.

image
VV inauguration
banner