Култура

Борини позоришни дани: "Наш разред" освојио и публику и жири

Представа Народног позоришта у Београду, у којој играју млађи глумци на челу са Петром Стругаром, проглашена је најбољом на 43. позоришном фестивалу у Врању, који слави дело Борисава Станковића
Борини позоришни дани: "Наш разред" освојио и публику и жири© Народно позориште Београд

Представа "Наш разред", Народног позоришта у Београду, најбоља је представа у целини на 43. Бориним позоришним данима у Врању, одлучио је једногласно жири који је овом комаду доделио награду "Борисав Станковић".

Овој представи је припала и награда публике: посетиоци фестивала су "Нашем разреду" дали просечну оцену 4,94. Представу је по тексту Тадеуша Слобођанека режирала Татјана Мандић Ригонат, а у подели су млађи глумци нашег националног театра, на челу са Петром Стругаром.

Награда за најбољу женску улогу је додељена Бојани Милановић за улогу Тине у представи "Код вечите славине", по тексту Момчила Настасијевића, у режији Соње Петровић, Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе из Новог Сада. За најбољу мушку улогу награђен је Никола Ристановски за улогу др Томаса Стокмана у представи "Непријатељ народа", по тексту Хенрика Ибзена, у режији Нине Николић, Македонског народног театра из Скопља.

Награду за адаптацију је освојио Кокан Младеновић за адаптацију Аристофановог текста у представи "Птице", у режији аутора, Мађарског државног позоришта "Чики Гергеј" из Темишвара. Жири, у саставу Душан Петровић, Катарина Коцевска и Давор Шпишић, све одлуке је донео једногласно.

Одлуком селектора Слободана Савића, Борини позоришни дани ове године имали су међународну селекцију и међународни жири, што је новина за фестивал који је установљен 1979. као смотра позоришних аматера Југославије. Тако је врањска публика, поред остварења позоришта из Румуније и Северне Македоније, имала прилику да погледа и сатирични кабаре загребачког Театра "Егзит" под називом "Реалисти", као и представу "Ричард Трећи" Новосадског позоришта "Ујвидеки синхаз".

Четрдесеттрећи Борини позоришни дани завршени су доделом награда и извођењем представе "Шта ће бити са свима нама" зрењанинског театра "Тоша Јовановић", у режији Бориса Лијешевића, која је одиграна у част награђених.

image