Култура

Медаље САНУ за Владимира С. Костића и Гојка Суботића

Костићев допринос развоју неуролошке школе је немерљив, док су резултати приступа академика Суботића на пољу историје српске средњовековне уметности импресивни, наведено је у образложењу Комисије за доделу признања
Медаље САНУ за Владимира С. Костића и Гојка Суботића© САНУ

"Медаља САНУ" из области природних и техничких наука биће додељена некадашњем председнику академије Владимиру С. Костићу, а из области друштвених и хуманистичких наука академику Гојку Суботићу, саопштила је Српска академија наука и уметности.

У образложењу Комисије за доделу овог признања истакнуто је да је "научни опус Костића веома богат, а кључни резултати истраживања су публиковани у најпрестижнијим светским часописима из области неурологије", док га "импресиван број цитата, преко 15.000, и велики h-индекс, 62, сврставају на врх лествице наше неуролошке науке, и науке генерално, са великим угледом у свету".

"Немерљив је и допринос Костића у развоју научног кадра и формирању веома препознатљиве, јединствене и угледне неуролошке школе. Паралелно с бављењем научним и педагошким радом, који и даље траје несмањеним интензитетом, не могу се заобићи ни његове плодоносне активности у САНУ, посебно у периоду када је био њен председник", пише у саопштењу.

У образложењу награде Суботићу истакнуто је да се "основна вредност његовог научног доприноса огледа у ингениозном споју истраживања у оквирима једне идентитетске науке, као што је историја српске средњовековне уметности, и истраживања широких оквира које чине византијска и поствизантијска уметност земаља византијског културног круга".

"Један и други оквир, ужи и шири, чине нераскидив спој, што је у највећој мери допринело импресивним резултатима научног приступа академика Суботића", оцењено је у САНУ.

Медаље ће лауреатима бити уручене на свечаности поводом обележавања Дана САНУ 20. новембра.

image