Култура

Обновљен Музеј 25. мај: Коринтски шлем, Кенедијев поклон Титу, камен са Месеца, 20.000 штафета

Више нема сметњи да и зграда овог музеја буде утврђена као споменик културе, истиче директорка Неда Кнежевић поводом отварања дела комплекса Музеја Југославије
Обновљен Музеј 25. мај: Коринтски шлем, Кенедијев поклон Титу, камен са Месеца, 20.000 штафетаwww.globallookpress.com © Maria Chourdari

Поводом завршетка последње фазе радова на згради Музеја 25. мај, дела комплекса Музеја Југославије, 8. новембра од 18 часова биће организован мултимедијални догађај назван "Обнова 2.0", који ће публици на иновативан начин представити архитектонску, културну, друштвено-историјску, споменичку и уметничку вредност овог објекта.

"Овом приликом свим присутнима биће омогућено да на одређени начин виде насумично изабране предмете који се налазе у депоима обновљеног музеја. Формат програма сугерише окренутост будућности, а музејска зграда ће уз помоћ анимације буквално оживети. Сада, када су радови завршени, нема сметњи да зграда Музеја 25. мај буде утврђена за споменик културе", изјавила је директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић за "Политику".

Мултимедијални програм представиће зграду Музеја као истакнути пример архитектуре, али и анимиране предмете из колекције, организоване у четири целине из четири музејска депоа.

Обнова зграде из 1962, која је поклоњена бившем председнику Југославије Јосипу Брозу Титу за 70. рођендан, рађена је по принципу аутентичне рестаурације и конзервације фасаде и приступних платоа по пројекту архитекте Дејана Тодоровића.

Музеј 25. мај временом је постао јединствен траг историјских збивања а његов ексклузивитет чине експонати значајни и за државу и за историју а који се не могу наћи нигде другде. У фонду је више од 75.000 предмета а многи од њих имају изузетну историјску, уметничку и материјалну вредност и део су светске културне баштине, док су поједини јединствени на свету – попут штафета.

Иначе, збирка коју чини око 20.000 штафета стално расте јер и даље стижу из Војводине, Македоније, Црне Горе.

Коринтски шлем, сребрни прибор за писање, поклон Џона Кенедија, делови Месечевог тла које је даровао Ричард Никсон, филигранске гусле, тек су неки предмети из ризнице поклона доживотног председника СФР Југославије, који су овде изложени и по правилу привлаче велику пажњу туриста.

Пре неколико година "Њу­јорк тајмс" је Му­зеј Ју­го­сла­ви­је ста­вио на ли­сту атракција Бе­о­гра­да ко­је ту­ри­сти мо­ра­ју оби­ћи у то­ку 36 са­ти бо­рав­ка у престоници, што иде у прилог податку да око 80 одсто посетилаца ове институције чине странци.

Најављујући отварање обновљеног здања, директорка Кнежевић је истакла и новитет у Музеју 25. мај – теме с фокусом на децу. С тим у вези до краја године очекује нас изложба "Јежева кућица", чија је окосница истоимена поема Бранка Ћопића, с анимацијом и интерактивном сценографијом. За старије следеће године актуелна ће бити изложба о политичким графитима о Југославији.

image