Култура

Поклон министарке културе Русије Павлини из Ораховца: Ретка икона за цркву на КиМ (ВИДЕО)

Икона је заједнички поклон Олге Љубимове и Митрополита симферопољског и кримског Тихона (Шевкунова), а приказује Образ Господа Исуса Христа осликан до рамена са благим осмехом на лицу
Поклон министарке културе Русије Павлини из Ораховца: Ретка икона за цркву на КиМ (ВИДЕО)© Принтскрин/Телеграм канал Руски дом

Тринаестогодишњу Павлину Радовановић из Ораховца са Kосова и Метохије, која тренутно борави у Русији, данас је угостила руска министарка културе Олга Љубимова, поклонивши јој том приликом икону са посветом дивљења њеној храбрости, љубави и вери у победу православља.

"Пре свега, желимо да те замолимо да овај поклон предаш код куће, то је икона за твоју цркву из Пскова. Изванредној девојчици Павлини Радовановић за цркву Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, на српском Косову и Метохији. Са вером у победу православља и љубави", казала је Љубимова уручујући поклон Павлини.

Копија иконе пред којом се молио архимандрит Алипиј, Велики Намесник Псковско-Печерског манастира, је веома ретко иконографско дело.

Икона је заједнички поклон Олге Љубимове и Митрополита симферопољског и кримског Тихона (Шевкунова), а приказује Образ Господа Исуса Христа осликан до рамена са благим осмехом на лицу. 

Павлина и Олга Љубимова први пут су се среле у августу 2022. године у Москви, у оквиру Павлининог учешћа на Међународном дечијем културном форуму Министарства културе Руске Федерације.

Наиме, ово је Павлинина трећа посета Руској Федерацији, организована на иницијативу Руског дома у Београду, која траје до 25. новембра, када ће одржати хуманитарни концерт за подршку свом завичају у Храму Благовести Пресвете Богородице у Москви.

image