Култура

Воја Брајовић и Хана Селимовић најбољи глумци на Гавелиним вечерима у Загребу

Српски глумци награђени су за роле у представи "Отац" Атељеа 212, коју је режирао Паоло Мађели по тексту једног од најузбудљивијих драмских писаца нашег времена Флоријана Зелера
Воја Брајовић и Хана Селимовић најбољи глумци на Гавелиним вечерима у Загребу© FOTO TANJUG / FOTO HINA / EDVARD ŠUŠAK

Најбољи глумци 36. Гавелиних вечери, фестивала који се одржава у загребачком Градском драмском казалишту Гавела, јесу српски глумци Хана Селимовић и Воја Брајовић, обоје награђени за роле у представи "Отац" београдског Атељеа 212.

Жири је због врхунско одиграних улога доделио по две награде за женско и мушко глумачко остварење.

Хани Селимовић награда за најбољу женску улогу је припала за тумачење роле ћерке Ане у комаду Флоријана Зелера, аутора кога светска критика сматра једним од најузбудљивијих драмских писаца нашег времена, а који је на сцену поставио Паоло Мађели.

"Хана је успела да сваки нови призор одигра као да је први, осликавши жену чији се живот због очеве деменције претворио у велики континуирани болни губитак. У таквом естетском оквиру изградити жену од крви и меса, која у сваком новом наступу испочетка успева да задржи саосећање гледалаца – велико је умеће", наведено је у саопштењу жирија.

Воја Брајовић је награђен за тумачење насловног лика у истоименом комаду, иначе другом делу Зелерове трагикомичне трилогије ("Мајка", "Отац" и "Син").

"Брајовић је успео да портретише оца који се бори с деменцијом терајући нас да га подједнако волимо и мрзимо. Портретишући пажљиво карактер састављен од размаженог детета, шармантног мушкарца, старог садисте и особе погубљене у болести која је прождире, успео је да нас изненади кроз сваки нови призор. И без обзира на различите особине свог оболелог старца, у сваком тренутку у свом телу и погледу задржава рањивост која напросто обара с ногу", прецизирао је жири.

Поред Брајовића и Селимовићеве у овој представи, која је имала премијеру 27. марта 2023. на Сцени "Мира Траиловић" Атељеа 212, играју и Иван Михаиловић, Драгана Варагић, Исидора Симијоновић и Марко Грабеж.

image