Култура

Диригент Валериј Гергијев нови генерални директор Бољшој театра

Са новом функцијом дошла је и огромна одговорност, потрудићемо се да сачувамо оно најбоље што имамо, поручио је народни уметник Русије и уметнички директор Маријинског театра
Диригент Валериј Гергијев нови генерални директор Бољшој театра© Нина Зотина / РИА Новости

Диригент, народни уметник Русије, генерални директор и уметнички директор Маријинског театра Валериј Гергијев именован је за генералног директора Бољшој театра, саопштила је Влада Русије.

"Руски премијер Михаил Мишустин потписао је уредбу о именовању Валерија Гергијева за генералног директора Бољшој театра на период од пет година. Владимир Урин је ослобођен те дужности по сопственој жељи", наводи се у саопштењу.

Представљајући новог директора запосленима у Бољшом театру, потпредседница владе Татјана Голикова је подсетила да Гергијев ради и као генерални директор и уметнички директор Маријинског театра, напоменувши да нема говора о спајању два позоришта, већ да ће она и даље постојати као самостална правна лица.

Специјални представник руског председника за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој објаснио је новинарима да Бољшој и Маријински театар не могу бити обједињени, али да руководилац обе установе може бити Гергијев.

Гергијев је оценио да је са новим именовањем дошла огромна одговорност.

"Владимир Георгијевич Урин учинио је све да у тешким годинама Бољшој театар обогати колекцију својих дивних продукција. Веома активно сарађујемо последњих десет година. Више од 30 водећих певача Маријинског театра наступају на сцени Бољшој театара. То су певачи које сам одгајио, које сам водио у позориште. Сада наступају широм Русије и широм света", указао је.

Гергијев је нагласио да ће особље оба позоришта морати да се потруди да сачува оно најбоље што има.

image