Магазин

Холивудске звезде очаране Русијом: Ко је одушевљен "руском душом", а ко архитектуром Бољшог театра

Да ли сте знали да је Леонардо Ди Каприо руског порекла? Или да је чувени холивудски глумац Хју Џекмен остао очаран московским метроом? Руска архитектура и знаменитости, непревазиђена књижевност и топлота и гостопримство руског народа многр остављају без даха, па тако и бројне холивудске звезде.
Холивудске звезде очаране Русијом: Ко је одушевљен "руском душом", а ко архитектуром Бољшог театра© Canva / Дмитрий Трепольский / paologallophoto

Небројано пута су светске звезде са посебним жаром истицале своју усхићеност руском културом, спомињући културно наслеђе великих књижевника и сценариста, а за многе од њих "хемија" се деси већ при првом додиру са ремек делима или архитектуром. Које холивудске звезде посебно цене руско културно наслеђе?

Џони Деп

Своје дивљење богатом историјом Русије Џони Деп неретко је истицао у интервјуима, а како је и сам навео, у Русију се заљубио на први поглед: када је први пут посетио Москву 2011. године током премијере филма "Пирати са Кариба" легендарни глумац остао је очаран земљом.

Са нарочитим поштовањем Деп је прокоментарисао руске књижевнике, истичући колико су фантастични и инспиративни, а животни пут Достојевског би чак и сам са радошћу поновио.

Глумац није могао да не спомене и руске девојке, а поред несвакидашње лепих црта лица, посебно је истакао и њихов нестваран поглед који плени и одражава културно наслеђе земље. "У словенским цртама лица има нечег дубоког, оне су лепо обликоване, али са хиљадама и хиљадама година културе у њиховим очима. Постоји велика привлачност, велика привлачност у тим очима", навео је Џони.

Леонардо Ди Каприо

Миљеника женске популације, Леонарда Ди Каприа за Русију веже не само љубав према култури, већ и порекло: бака популарног глумца рођена је у Перму, а његов дека је одрастао у руској породици. Касније, бака се преселила у Немачку, где је добила ћерку, мајку Ди Каприа. У једном од интервјуа, глумац је са поносом истакао своје руско порекло и навео да је он "напола Рус", а не "на четвртину" како други сматрају. Карактеру својих предака Леонардо Ди Каприо одувек се дивио, наводећи да су без обзира на све недаће, сиромаштво, ратове и емиграцију успели да опстану и буду честити људи.

Када је реч о руској култури, Ди Каприо са посебним поносом истиче да је велики поштовалац совјетске кинематографије и пасионирани колекционар филмких постера из тог периода. Замислите само - дела совјетске кинематографије у приватној колекцији глумца оваквог "калибра"!

Хју Џекмен

Са руском историјом холивудски заводник Хју Џекмен почео је упознавати се још у школи, док се у школи глуме упознао и са делома Станиславског и Чехова захваљујући којима је посетио и Русију. Архитектура, историја и знаменитости Москве на глумца су оставили веома јак утисак, а како је истакао, Бољшој Театар сматра једним од најзначајнијих споменика културе.

Многе је изненадило и то колико се Хју Џекмен одушевио московским метроом: како је испричао у једном од интервјуа, није могао ни да претпостави да метро може бити толико леп!

Данијел Редклиф

Популарни британски глумац који је светску славу стекао захваљујући улози Хари Потера, Данијел Редклиф, са правом се може назвати предводником обожавалаца Русије. Свој први долазак у Русију Редклиф везује за премијеру филма "Жена у црном" у Москви, а без обзира на сурову климу и мразеве којима је руска престоница дочекала глумца, био је очаран градом и архитектуром. Занимљиво је и да је прославу свог 21. рођендана Данијел организовао управо у Русији, у Санкт Петербургу.

Руска култура, по речима Редклифа, оставила је посебан траг на његовој личности, а нарочито литература: "Мајстор и Маргарита" и "Записи младог доктора" Михаила Булгакова, као и "Злочин и казна" Достојевског, нека су од омиљених дела популарног глумца.

Рајф Фајнс

Љубав према руској литератури и култури код Рајфа Фајнса појавила се још у детињству, а све захваљујући његовој мајци, списатељици Џенифер Лаш, која је била заљубљеник у руску књижевност. Међу омиљеним руским писцима Фајнса истичу се Пушкин, Достојевски, Чехов, Толстој и Тургењев, а своју љубав према њиховим делима Фајнс је крунисао улогом у филму "Оњегин" - у припрему и снимање филма била је укључена готово цела његова породица.

Међутим, Рајф Фајнс није очаран само културним наслеђем Русије, већ и руским језиком, а након улоге у филму "Две жене" Вере Глагољеве глумац је почео чак и да учи руски језик.

Кијану Ривс

Холивудска звезда Русију је посетила неколико пута: први пут још током деведесетих година прошлог века, а затим за потребе снимања филма "Професионалац" и премијере других филмова. Током припрема за снимање крими трилера, Ривс је посетио не само Санкт Петербург, већ и друге делове Русије, укључујући и Сибир.

Посебан утисак на глумца оставила је архитектура северне престонице Русије, али и руски народ и "руска душа": по речима Ривса, становници Русије веома су топао и мио народ, а обожаваоци су га одушевили посебним гостопримством.

image