Култура

Опера "На уранку" у Народном позоришту: 120 година од премијере

Прву српску оперу компоновао је Станислав Бинички, док је за либрето био задужен Бранислав Нушић
Опера "На уранку" у Народном позоришту: 120 година од премијере© Народно позориште у Београду

Прва српска опера "На уранку", у продукцији Народног позоришта у Београду, биће изведена 17. и 20. јануара, на Великој сцени (19.30), поводом 120 година од премијере, саопштила је дирекција театра.

Овај јединствени бисер српске културне баштине, опера у једном чину композитора Станислава Биничког, за коју је либрето написао Бранислав Нушић, први пут је изведена у престоничком Народном позоришту 20. децембра 1903. године.

Радња се одвија у бурним временима с краја 19. века, на југу Србије, и у оквиру ње смештена је прича о љубавном троуглу младог српског пара и турског аге.

Актуелну поставку опере "На уранку", стилизовану и осавремењену, режирала је Ана Григоровић, диригент је Стефан Зекић, а премијера је била 30. октобра 2019. године.

У подели су Евгенија Јеремић (Станка), Марко Живковић (Раде), Дубравка Филиповић (Анђа), Михаило Шљивић (Реџеп), Михаило Оташевић (Мујезин).
У представи учествују Оркестар, Хор и Оперски студио "Борислав Поповић" Народног позоришта у Београду.

Између праизведбе и ове продукције опера "На уранку" је имала још три премијере у истом театру: 26. септембра 1968, 7. октобра 1999. и 4. децембра 2003. године.

image