Култура

Редитељка руског филма о Светом Сави за РТ Балкан: Треба да се угледамо на Србе

Препуна сала Руског дома је прави показатељ осећаја да Свети Сава обједињује Србе и Русе и потврда је узајамне љубави, поручује ауторка филма
Редитељка руског филма о Светом Сави за РТ Балкан: Треба да се угледамо на Србе© РТ Балкан/Невена Ергић

У Руском дому у Београду синоћ је приказан документарни филм руске ауторке Анжелике Кареткине "Свети Сава-Руска боја на српској застави" који, заснован на житију првог архиепископа Српске православне цркве и српског просветитеља, обрађује тему вишевековних веза српског и руског народа.

"Препуна сала Руског дома је прави показатељ осећаја да Свети Сава обједињује Србе и Русе и потврда узајамне љубави. Пре четири године сам била у Србији, затим у Црној гори, када се српски народ борио да одбрани имовину Српске православне цркве и оно што нас је јако изненадило, је то колико нас овде воле, каже ауторка филма Анжелика Кареткина за РТ Балкан.

"Одушевљени смо искреним осмехом Срба, који су нам прилазили и говорили: хвала вам што сте овде, волимо вас. Нисмо такву љубав осетили нигде у свету, само овде у Србији", каже Кареткина.

Ауторка филма је навела да је екипа посетила доста манастира, међу којима су Студеница, Милешева, Жича и да не може да издвоји шта им се највише свидело, јер је то немогуће, јер је свака светиња оставила велику благодат у њима.

"Где год сам ишла, увек сам се захваљивала Светом Сави на свему што нам пружа да снимимо тај филм. За мене то није био само посао, већ продуховљење. Веома сам захвална Богу за ту могућност. Директор телевизије 'СПАС' Борис Корчевников често ме је питао шта је то необично и какав је то феномен код Светог Саве? Једноставно није могао то никако да разуме", истакла је.

Кареткина додаје да је схватила да је осећај који Срби гаје према Светом Сави веома јак и да када су обилазили школе и гледали децу како цртају Светог Саву, били веома изненађени колико је ту посвећености и љубави према таквом светитељу.

"Данашњи однос Срба према Светом Сави је нешто на шта треба да се угледамо и узмемо за пример", наглашава.

Како је навела, осим филма о Светом Сави, снимљен је и филм о светом Василију Острошком, који је приказан на Божић, 7. јануара на телевизији "СПАС".

"Планирамо да наставимо са радом и да ове године снимимо филм о светом Николају Велимировићу. Имамо још једну жељу, а то је да снимимо филм и о цару Лазару, али не знамо како то да урадимо због низа техничких проблема, пошто нам са руским пасошом није дозвољен улазак на територију Косова и Метохије, али видећемо како ће Бог то да намести", указује наша саговорница.

"У Србији кажу: 'Нас и Руса 200 милиона', а желела бих да се ускоро и у Русији, захваљујући томе што све више говоримо о нашој повезаности, појави слоган: 'Нас и Срба 200 милиона'", закључује Кареткина.

image