Култура

Изложба рок фотографија Горанке Матић и Хајсберта Ханекрота: "HEROES" у Галерији ДОТС

Дела двоје фотографа који су током седамдесетих и осамдесетих година забележили најзначајније тренутке домаће и стране рок сцене публика ће имати прилике да види до 27. априла 2024. године
Изложба рок фотографија Горанке Матић и Хајсберта Ханекрота: "HEROES" у Галерији ДОТС© Фото: Горанка Матић

Изложба фотографија домаће и стране рок сцене седамдесетих и осамдесетих година 20. века "HEROES: Хајсберт Ханекрот и Горанка Матић" биће отворена 29. фебруара у Галерији ДОТС на Доњем Дорћолу.

Изложба ће представити паралелно опусе двоје фотографа који су током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века забележили значајне тренутке домаће и стране рок сцене. Од портрета Дејвида Боувија, Ролингстонса, Фредија Меркјурија па све до легендарних концерата Идола, ЕКВ-а, Електричног оргазма и осталих рок група са простора бивше Југославије.

Холандски фотограф Хајсберт Ханекрот је крајем 1960-их и током 1970-их година био скоро свуда где је у том тренутку у свету рок музике требало бити, а не само у Холандији, где је у првом музичком магазину "Оор" започео своју каријеру.

Кроз његов објектив остали су забележени бројни концерти и звезде, од Абе до Френка Запе, односно нека најзначајнија имена интернационалне рок сцене седамдесетих година.

Један од наших најпознатијих фотографа, Горанка Матић, објављивала је своје фотографије у готово свим новинама и часописима бивше Југославије ("Дуга", "Политика", "Омладинске новине", "Беорама", "Ритам"...). Током осамдесетих година посебно је била активна у области рок фотографије, нарочито у оквиру сцене Новог таласа.

Такође, аутор је неких култних омота плоча водећих музичара тог периода (Идоли, У шкрипцу, Бајага и инструктори и др.).

Кустоси изложбе су Мирјана Дужић и Љуба Јовићевић, текст у каталогу потписује  Снежана Голубовић, док је за дизајн изложбе и каталога задужена Исидора М. Николић.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 27. априла 2024. године.

image