Култура

"Турен краља Петра Другог" у Музеју Југославије: Драгоцена посуда последњег југословенског владара

Раскошну супијеру на којој су истакнути ликови вођа и владара династије Карађорђевић публика ће имати прилику да види до 14. марта
"Турен краља Петра Другог" у Музеју Југославије: Драгоцена посуда последњег југословенског владара© Музеј Југославије

На изложби "Турен краља Петра Другог" у Музеју Југославије, отвореној поводом прославе Дана државности – Сретење 2024. године, посетиоци ће видети ретку меморабилију последњег југословенског краља "Турен", као и још неке артефакте и фотографије из музејског фонда.

Изложба је реализована око поклона радионице "Станишић и синови" из 1934. године, једне од најзначајнијих југословенских уметничких радионица за фотокерамику и уметничко стакло из Сомбора, која је блиско сарађивала с двором Краљевине Југославије и касније с кабинетом председника републике.

Назив предмета турен (tureen) је француског порекла и у култури обедовања означава тип посуде у виду чиније са поклопцем – супијеру. Етимолошки се везује и за име једног од највећих војних команданата у историји Француске 17. века маршала Турена.

У доба Луја XIV турен представља најраскошнију посуду од керамике или од сребра из које се служило прво јело на свечаном краљевском банкету. Током 18. и 19. века тај тип луксузних порцеланских предмета био је уобичајен у дворској култури даривања.

Значај овог предмета утолико је већи јер је реч о ретко сачуваном предмету од порцелана с државним симболом краљевине Југославије и припада репрезентативном југословенском културном наслеђу и култури даривања југословенског краља док је истовремено и сведочанство о односу обичног човека и владара у култури поклањања.

Ослањајући се на традиционалну дворску културу, иконографија турена који је поклоњен краљу Петру II Карађорђевићу истиче вође и владаре династије Карађорђевић као утемељиваче српске и југословенске државности.

У том смислу, њихови портрети, осим што упућују на континуитет династије, могли би да укажу и на војни значај младог краља и његових предака.

После Другог светског рата предмет је био у поседу куће Савоја (Италијанска краљица Јелена Савојска била је рођена тетка краља Александра I Карађорђевића, односно баба-тетка Петра II Карађорђевића), данас је део збирке Музеја Југославије и биће изложен за јавност до 14. марта.

Током трајања Дана државности, од 14. до 16. фебруара, улаз у Музеј биће бесплатан.

image