Култура

Осамдесет пет година "Политикиног забавника": Изложба у НБС и додела награде

Листу који је доживео озбиљне године част је указао и Љубивоје Ршумовић посветивши му песму
Осамдесет пет година "Политикиног забавника": Изложба у НБС и додела награде© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

У Народној библиотеци Србије (НБС) у Београду отворена је изложба поводом јубилеја – 85 година магазина за децу "Политикин забавник", али и додељена истоимена књижевна награда.

Управник НБС Владимир Пиштало истакао је да Библиотека и Забавник деле рођендан, те открио да је највише волео да чита чувену рубрику "Веровали или не" о невероватним догађајима који су га увек одушевљавали.

Главни и одговорни уредник "Политикиног забавника" Зефирино Граси рекао је да је лист доживео озбиљне године, док је песник и писац за децу Љубивоје Ршумовић додао да се он и његова породица друже с листом доста дуго, кроз генерације, и да имају неке ретке бројеве. Такође, прочитао је песму посвећену "Забавнику".

Овогодишња, 45. по реду награда "Политикиног забавника" за књижевно дело намењено младима у 2023. години уручена је лауреату Урошу Димитријевићу за роман "Даске" (издавач Дом културе Студентски град).

Жири је у образложењу навео да је то прича о "обичном" књижевном јунаку који скејтом јури кроз своје одрастање и друштвену панораму испуњену живописним ликовима и догађајима и да на први поглед непретенциозно приповедање отвара просторе дубоке емотивности, непатворене дечачке наивности и особене отворености својствене младима.

image