Култура

У Грачаници отворена изложба "Јесен у Призрену": Сећање на погром 2004.

Ова изложба и ликовна колонија посвећене су двадесетој годишњици погрома 2004. у коме је тешко настрадала наша култура и духовност, рекла је кустос галерије уметности Приштина Милица Костић

У оквиру недеље сећања, поводом 20 година од погрома на Косову и Метохији, у Дому културе у Грачаници отворена је изложба слика са девете ликовне колоније "Јесен у Призрену 2023" која је конципирана као својеврсна подршка обнови уништеног културног наслеђа.

Кустос галерије уметности Приштина Милица Костић је истакла да кроз ликовну колонију "Јесен у Призрену", уметници обнављају и чувају сећање на прошлост и богато српско културно наслеђе и својим радом на терену оживљавају кључне духовне и културне тачке на Косову и Метохији.

"Ова изложба и ликовна колонија посвећене су и двадесетој годишњици погрома 2004. у коме је тешко настрадала наша култура и духовност. На платнима сликари сведоче визуелне истине и личне поетике, а уочљиве су и промене у начину приступа и сагледавању истине кроз обликовање, импресије догађаја, идеала и надахнућа", рекла је Милица Костић.

Игуман манастира Светих Архангела, отац Михаило, који је годинама уназад домаћин учесницима ликовне колоније "Јесен у Призрену" , истакао је да се доказало да није тачно оно због чега су Србе по други пут прогонили са Косова и Метохије.

"Сви ми који живимо на овим просторима сећамо се оних немилих догађаја и оног што се доказало да није тачно, и због чега су нас и други пут прогонили и зашто су уништили цркве и манастире и зашто су спаљивали домове. Доказало се да ми Срби нисмо направили то за шта шта смо оптужени, нисмо давили децу у Ибру. То је, сви знамо, био само повод да крену у други погром", рекао је отац Михаило који је и отворио изложбу.

Један од учесника ликовне колоније, Иван Гаљак је у име својих колега захвалио организаторима на указаној прилици да на платну изразе своја осећања.

"Ја сам рођен, живим и радим на Косову и Метохији. Присутан сам и сведок сам свакодневних прогона, лобирања против Срба, скрнављења манастира, буквално покушавајући да нам одузму идентитет, требало би да се уз нашу веру удружимо и будемо сложни", нагласио је Иван Гаљак.

У оквиру обележавања овог трагичног догађаја, програмом "Погром - Награђени злочин" у четвртак од 19 часова у Дому културе у Грачаници биће приказан филм "Мрак" редитеља Душана Милића.

image
VV inauguration
banner