Култура

Отворена изложба "Српске хероине у Великом рату"

Изложба "Српске хероине у Великом рату" у Великој галерији Дома војске у Београду биће отворена до 30. априла
Отворена изложба "Српске хероине у Великом рату"© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

У Дому војске у Београду вечерас је свечано отворена изложба "Српске хероине у Великом рату", а свечаности су, између осталих, присуствовали министар одбране Милош Вучевић и супруга председника Србије Тамара Вучић, која је отворила изложбу.

Вучевић је поручио да, када причамо о хероинама из Балканских ратова и Првог светског рата, не можемо само да причамо о женама која су биле директно укључене у борбена ратна дејства.

"Свака мајка која је чекала сина, свака супруга која је чекала мужа, свака ћерка која је чекала оца, сестра брата, свака од њих је била хероина на свој начин. Све оне су сачувале и своје куће, домове, породицу, и за време окупације, и за време страдања, издржале исто својеврсну Голготу. Војска нам је издржала са народом, или делом народа, Голготу кроз Проклетије и после кроз крваву битку за пробој и враћање у Србију, а жене су сачувале куће, сачувале суштински Србију. На томе им неизмерно хвала", истакао је Вучевић.

Изложбу карактеришу три основна мотива. Први је жена чувар огњишта и породице у ратном вихору.

Други представља хуманост и милосрђе жена у медицинским мисијама и друштвено-хуманитарним организацијама. Трећи је жена борац на линији фронта.

Супруга председника Србије Тамара Вучић изјавила је да су историју тог сукоба животима, сузама и крвљу исписале многе знане и незнане жене.

"Изложба коју данас отварамо посвећена је њима – мајкама, ћеркама, сестрама, супругама, бакама. Женама које су испраћале и чекале војнике са бременом рата на плећима. Женама које су чувале огњишта. Женама које су видале ране ратника и биле узглавље умирућима. Женама мученицама. Женама хероинама. Женама ратницама", рекла је Тамара Вучић.

Свечаност је почела интонирањем химне Републике Србије у извођењу Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички", након чега је одржан глумачки наступ посвећен српским хероинама.

Између осталих, догађају су присуствовали министарке Даница Грујичић, Јелена Беговић, Дарија Кисић, Дубравка Ђедовић Хандановић, министри Слободан Цветковић, Зоран Гајић, државни секретар Немања Старовић, представници Војске Србије и црквени великодостојници свих верских заједница у Србији.

Изложба "Српске хероине у Великом рату" у Великој галерији Дома војске у Београду биће отворена до 30. априла.

image