Култура

Изложба "Надежда Петровић: без боје" у Сомбору: Цртежи настали на путовањима по Србији и у Риму

Сликаркини цртеже груписани су у три целине: прву чине скице, белешке, необавезни цртежи, другу дела настала током школовања у Београду и Минхену, а трећу графички експресивни цртежи
Изложба "Надежда Петровић: без боје" у Сомбору: Цртежи настали на путовањима по Србији и у Риму© Градски музеј Сомбор

Изложба "Надежда Петровић: без боје", коју чине цртежи чувене српске сликарке из Колекције Народног музеја Србије, биће отворена 4. априла у Градском музеју Сомбор.

Одабрани радови из драгоцене збирке, која је проучена прошле године поводом века и по од рођења Надежде Петровић, први пут ће се наћи пред публиком. 

Цртежи обухватају период од 1894. до 1912. године. Чувају се као појединачна дела и у блоковима, а настали су током Надеждиног рада у Београду и на њеним студијским путовањима по Србији и у Риму. На њима су забележени портрети, студије људског тела, предели, ведуте, упечатљиви профани и сакрални објекти, призори из живота.

Цртежи представљају значајна сведочанства о Надеждином цртачком умећу, напредовању, запажању и мотивима који су је интересовали, а највише о њеној безграничној енергији која ју је водила кроз просторе целе Србије и кроз оближње европске градове где су ови радови настајали. 

Ауторка изложбе, музејска саветница Евгенија Блануша обухватила је све цртеже Надежде Петровић који се чувају у Народном музеју групишући их у три целине.

Прву чине скице, белешке и понекад сасвим необавезни цртежи.

Надеждини студијски цртежи, настали током школовања у Београду и Минхену, а које карактерише већа ликовна вредност, али и одсуство страсти и темперамента својствених овој уметници, спадају у другу целину поставке.

Трећи сегмент цртежа је сасвим особен будући да обухвата радове на којима су читљиви одрази Надеждиног схватања сликарског изражавања, те се фигуративно може рећи да их одликује својство графичког експресионизма.

Додатна ексклузива изложбе је изложени цртеж Надеждиног оца Димитрија Мите Петровића. На њему је портрет мале Надежде који је настао око 1878. када је она имала пет година и с породицом живела у Чачку.

Изложба је током 2023. била постављена у Народном музеју Србије, Уметничкој Галерији "Надежда Петровић" у Чачку и Галерији савремене ликовне уметности у Нишу.

Публика ће моћи да погледа дела славне српске сликарке до 18. маја.

image