Култура

Отворена изложба фотографија Велимира Бате Живојиновића: "Бата у 90 слика"

Између осталог, посетиоци могу видети Живојиновића на фотографијама са глумцима Љубишом Самарџићем, Радмилом Савићевић, а на једној фестивалској са Борисом Дворником и америчком глумицом Елизабет Тејлор

Поводом 90. рођендана глумца Велимира Бате Живојиновића (1933-2016), отворена је изложба фотографија "Бата у 90 слика", у згради Борбе у Београду, која ће трајати наредне три недеље.

Глумчев син Миљко Живојиновић рекао је за Танјуг да је изложба озбиљно припремама девет месеци, пажљивим бирањем фотографија из архиве Борбе, која је "отворила врата и омогућила да видимо Бату из другог угла".

Живојиновић је рекао да породица поседује огромну архиву, али су тек у Борби први пут видели неке глумчеве фотографије, попут оних на фестивалима, снимању филмова или реклама, иза камере и додели награда.

Посетиоци могу видети, између осталог, Живојиновића на фотографијама са глумцима Љубишом Самарџићем (1936-2017), Радмилом Савићевић (1926-2001), а на једној фестивалској са Борисом Дворником (1939-2008) и америчком глумицом Елизабет Тејлор (1932-2011).

Изложба "Бата у 90 слика" доноси много емоција за Миљка Живојиновића, пошто је ту и фотографија са снимања филма "Узаврели град" из 1961. године, када је рођен а добио је и име по оцу редитеља Вељка Булајића.

"Јављено му је да је добио сина, а Вељко му је рекао: 'Ако хоћеш да буде добар човек и дуго живи, нек се зове као мој отац'", испричао је Живојиновић.

Према његовим речима, изложба ће након Београда ићи по Србији, јер је "идеја да Бата као човек из народа уђе у народ поново".

Директор Борбе Андрија Јоргић је на конференцији за новинаре пред отварање изложбе подсетио да је имала претпремијеру недавно у Источном Сарајеву, где ју је током месец дана видело око 7.000 посетилаца.

Јоргић је додао да је "Бата у 90 слика" замишљена као путујућа изложба, која након Београда иде у Бајину Башту и Ужице, а круна свега биће одлазак у Пекинг захваљујући Министарству културе Србије.

Како је навео, изложбом чија је уредница Елена Стојановић покушали су да прикажу део богатог живота и наслеђа Живојиновића, а за неке фотографије се није ни знало да постоје.

Државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић је истакао да је изложба резултат успешне сарадње министарства и "Борбе", и да су изабране фотографије које најбоље представљају Живојиновића од почетка каријере до тренутка кад је постао "неупитна вредност наше културе".

"Био је један од најпознатијих српских и југословенских глумаца, који је стекао култни статус. Био један од најобразованијих глумаца", навео је Ивановић.

Некадашњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић је оценио да се "без претеривања може рећи да је Бата један од стубова наше кинематографије".

Зеленовић је додао да је Живојиновић у филму "У раљама живота" (1984) редитеља Рајка Грлића показао да "не постоје велике и мале улоге, већ само велики и мали глумци", а колико је задужио и прославио нашу кинематографију говори популарност филма Хајрудина Крвавца (1926-1992) "Валтер брани Сарајево" (1972) у Кини.

image