Култура

Изложба "Читање слика Љубомира Симовића" у Ужицу: Омаж великом писцу и академику

Поставка илуструје цитате из текстова о ликовној уметности и ликовним уметницима значајног српског књижевника

Изложба "Читање слика Љубомира Симовића", коју чине дела из Уметничке збирке САНУ и приватних колекција о чијим ауторима је академик Симовић писао у својој истоименој књизи, отворена је у Градској галерији у Ужицу у оквиру пројекта Престоница културе 2024.

Поставка која на нов начин илуструје цитате из текстова о ликовној уметности и ликовним уметницима књижевника Љубомира Симовића је омаж великом писцу академику, пореклом Ужичанину, који је пре две деценије иницирао сарадњу ужичке галерије и Галерије САНУ.

"Љубомира Симовића су на читање слика подстакли путеви до слика којима је путовао и о којима је говорио 2012. отварајући поставку Академици ликовни уметници 50 радова из Уметничке збирке САНУ", рекла је заменица управника Галерије САНУ Јелена Межински Миловановић и додала да се тада обележавало 170 година од оснивања Друштва српске словесности које је претходило САНУ.

Цитирајући академика Симовића, додала је да у Ужицу делује група вредних и занимљивих сликара, а редовне годишње изложбе студената ликовних школа и академија показују да овај крај има уметнички подмладак у који се могу полагати лепе наде.

"Одабрали смо 40 радова Миленка Шербана, Небојше Митрића, Радомира Рељића, Марка Ћелебоновића, Олге Јеврић, Младена Србиновића, Душана Оташевића, Владимира Величковића, Недељка Гвозденовића, Љубице Сокић, Николе Јанковића, Тодора Стевановића, Ивана Радовића из фонда уметничке збирке коју је Градска галерија Ужице допунила са четири рада Радомира Верговића, Милуна Видића, Душана Старчевића и Милана Туцовића из приватних колекција", прецизирала је Јелена Межински Миловановић.

Симовићева културна мисија у Ужицу

Директор ужичке Галерије Зоран Цветић истакао је да је ова изложба круна културне мисије, а та мисија је незамислива без њеног идејног творца и покретача академика Љубомира Симовића.

"Он не само што је иницирао сарадњу САНУ и Градске галерије Ужице већ је ту сарадњу унапређивао предлозима и подршком и обогаћивао отварањем изложби и писањем о њима, о чему довољно говори низ текстова из допуњеног издања Читање слика у издању Српске књижевне задруге", истакао је Цветић.

Нагласио је да је сарадња ужичке и Галерије САНУ сврстала Ужице на високо место ликовне мапе Србије и региона.

"И други српски писци су анализирали на свој начин сликарство својих савременика, пре Другог светског рата Растко Петровић и Станислав Винавер, у другој половини прошлог века Данило Киш и Миодраг Павловић, касније Давид Албахари и Светислав Басара, али нико тако дуго, истрајно, живо, занимљиво и посвећено као Љубомир Симовић", закључио је Цветић.

image