Култура

Шекспир је вероватно глумио у комедији Бена Џонсона из 1598, тврди стручњак

Упркос чињеници да је Шекспир био не само један од највећих драматурга свих времена већ и глумац, не постоје јасни трагови који би указали на конкретне улоге које је Бард за живота играо
Шекспир је вероватно глумио у комедији Бена Џонсона из 1598, тврди стручњакGetty © Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Вилијам Шекспир је глумио у комаду Бена Џонсона из 1598. године, тврди је један од највећих познавалаца Шекспировог дела Дарен Фрибери-Џонс, позивајући се на "упадљиве сличности" између Џонсоновог дела "Свако по својој ћуди" и каснијих Шекспирових драма.

Фрибери-Џонс је на основу лингвистичке анализе закључио да је Шекспир играо опсесивно-љубоморног мужа Торела у поменутој драми Бена Џонсона која датира из 1598. године, пише "Гардијан".

Стручњак који предаје о Шекспировим драмама у Бардовом родном Стратфорду на Авону, открио је "упадљиве сличности" између фраза у комаду "Свако по својој ћуди" и Шекспирових драма попут "Отела" и "Хамлета".

"Граматички обрасци и сличности у току мисли између његових стихова и (говора) Торела – којег је Џонсон преименовао у Китлија у својој ревизији – сугеришу да је Шекспир био добро упознат са том улогом. Међутим, Шекспир, будући геније, узима перје другог драматичара и претвара га у пауна", наводи Фрибери-Џонс.

Према његовим речима, зна се да је Шекспир глумио у сопственим драмама, али нема чврстих доказа о томе које је ликове играо.

"Постоје усмена предања која га повезују са улогом духа Хамлетовог оца и старца Адама у 'Како вам драго'", навео је Фрибери-Џонс.

Он ће своје закључке представити у књизи под насловом "Шекспирово позајмљено перје" која ће бити објављена у октобру.

Књига истражује Шекспирове односе са другим драмским писцима, њихове утицаје и сарадњу.

image