Култура

Премијера кратког филма "Служба" Андреја Шепетковског: Прича о поверењу у људску доброту

Улоге у филму тумаче Весна Тривалић, Младен Нелевић, Ђорђе Крећа и Јулија Петковић
Премијера кратког филма "Служба" Андреја Шепетковског: Прича о поверењу у људску доброту© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Краткометражни, 30-минутни филм "Служба", редитеља и сценаристе Андреја Шепетковског, приказан је премијерно на специјалној пројекцији у МТС дворани у Београду.

Улоге у филму тумаче Весна Тривалић, Младен Нелевић, Ђорђе Крећа и Јулија Петковић.

"Служба" доноси причу о два припадника службе безбедности који долазе у сиромашни, забачени женски манастир како би истражили случај претње од државног удара средином шездесетих година 20. века.

Пошто су добили дојаву да сестринство манастира крије главног осумњиченог, јеромонаха Дамаскина, инспектори ислеђују игуманију, мати Серафиму, која их смиреношћу и љубављу збуњује и разоружава.

Старији и млађи инспектор, свако на свој начин, воде борбу са окружењем у којем су се нашли, али и са собом. Са друге стране, пред мати Серафимом су се појавила неочекивана искушења потекла из живота који је напустила.

"Иако наслов филма 'Служба' може да асоцира на строгост, ропство и морање, заправо је двосмислен. Може да буде и ослобађајући, у зависности од тога чему или коме се служи", објаснио је Шепетковски.

Аутор је филм дефинисао као "љубавни, у пуном смислу те речи".

"Живи смо кад волимо и дајемо, а волимо кад се напајамо на извору љубави. То је прича о сусрету, о поверењу у људску доброту и у могућност преображаја сваког човека на боље. Једино је такав сусрет смислен, односно радостан, што је, заправо, исто", констатовао је Шепетковски.

"Служба" је, како је рекао, "филм о цркви и о људима који је нападају".

"Траже се само мане. Ми, међутим, не осуђујемо никога, напротив. Са великом љубављу посматрамо и противнике цркве", нагласио је Шепетковски.

Планира се, како је напоменуо аутор, да "Служба" буде приказивана и на фестивалима.

"Постоји и идеја да се, уз још две приче, уради омнибус", открио је Шепетковски.

Глумица Весна Тривалић је, после пројекције, изјавила да је "то тренутак који је чекала". Према њеним речима, цео процес, припрема за филм и снимање, био је "пут у љубави, о љубави, о доброти, о заблудама и о праштању".

"Мислим да ће свако да нађе асоцијације између редова. Сценарио ми је био диван, изместио ме је из времена", рекла је Тривалић новинарима пре пројекције.

"Далеко сам од духовног нивоа људи који су се посветили Богу, али сам се 'хранила' добротом људи и места где смо снимали", нагласила је Тривалић

Много јој је помогао, како је рекла, игуман Евгеније.

"Мени је лично ово путовање било важно. Ако нисам постала бар мало боља, бар сам много тога научила", завршила је Тривалић.

Краткометражни филм "Служба" реализовале су продукцијске кућа "Исон филм", "Archangel digital", "Art & Popcorn", "Cinnamon Films" i продукције СПАС.

image
VV inauguration
banner