Магазин

Пази шта радиш, Деда Мраз те посматра: Да ли је ово исправан начин да мотивишете дете

"Нећеш добити пакетић од Деда Мраза јер ниси био добар! Он прати како се понашаш!" Колико пута родитељи изговоре ове реченице уочи новогодишњих празника? Оне нису ефектне, чак су и контрапродуктивне, јер се често деси да деца добију пакетић и поред претњи и условљавања.
Пази шта радиш, Деда Мраз те посматра: Да ли је ово исправан начин да мотивишете дете© freepik/ gpointstudio

"Ове претње могу само привремено да утичу на понашање детета. Поред тога што не утичу значајно на модификовање понашања, нису ни препоручљивe", сматрају у дечијој психолошкој радионици "Прича о вили". Наводно мишљење Деда Мраза о понашању детета, није важније од родитељских правила и граница. Празне претње су такође контрапродуктивне.

Како онда мотивисати дете на прави начин, ако се зна да су претње и подмићивања неделотворни на дуже стазе? Како поставити правила и границе? 

  • Родитељи као пример

Деца почињу да опонашају своје родитеље у врло раној доби, што значи да је најбоља лекција коју ће дете добити управо гледајући у понашање родитеља. Уколико дете неће да једе поврће, родитељ је ту да покаже својим примером како је конзумирање поврћа свакодневна ствар у њиховој кући.   

  • Наградити дете временом проведеним са татом и мамом

Уместо да подмићујете своје дете временом које ће да проведе играјући видео игрице, нека награда буде активно проведено време заједно са вама. На пример, заједно се провозајте бициклом или пустите дете да испланира дан пун активности у којима оно ужива. Зашто ово функционише? Деца жуде за вашом пажњом - посебно ако морају да деле време са браћом и сестрама. Никада не потцењујте колико пажње "један на један" значи вашој деци - чак и вашем тинејџеру.

  • Не користити храну као награду

Ако су слаткиши или брза храна награда, деца ће научити да користе храну да како би се боље осећала, а то им касније може створити нездрав однос са храном. Научници су доказали да су одрасли, који су као деца били награђивани или кажњавани храном, склонији преједању или ригорозним дијетама. Уколико се због лошег понашања укину посластице "Нема сладоледа данас!", опет се улази у замку, јер забрањена храна постаје привлачнија.

  • Похвалити дететов труд, а не само резултате

Деци су потребне похвале. Да би се дете мотивисало, потребно је да фокус буде на њиховом труду више него на крајњем резултату. Уколико дете покушава да овлада новим спортом, пожељно је причати о томе како су мама и тата поносни што вежба ударце или трчање, без фокусирања на победу или пораз.  

  • Потребно је да родитељ буде миран, да не виче

Када се каже детету да уради нешто или када се дете дисциплинује, потребно је да родитељ остане миран. Деца могу много да науче о управљању својим емоцијама гледајући у родитеља који би требало да буде сталожен, концизан и јасан.

  • Гледати друге успешне људе

Без обзира коју навику родитељ покушава да усади детету, деца се увек угледају на друге људе. Саветује се да родитељи то искористе тако што ће их водите да гледају спортисте, уметнике, особе које су успешне у некој области како би мотивисали децу да раде и уче.

  • Направити изазов у ​​кувању

Ако дете слабије једе, или одбија неке намирнице, изазов у кувању би био право решење да га мотивишете да почне да једе. Изабрати поврће које још нисте кували, ићи са дететом  у набавку, а затим код куће испорбати неки рецепт коришћењем ове намирнице. Друга идеја је за старију децу и избирљиве тинејџере - дати детету намирнице од којих ће по свом избору направити нешто целој породици за вечеру - баш као у такмичарским емисијама о кувању.

  • Понудити изборе, али контролисане

Родитељ би требало да пита дете да бира између две ствари - да ли оно жели да уради задатак сада или за неколико минута, или, да ли би радије да изнесе смеће или испразни машину за прање судова. Када им се нареди, деца имају осећај да немају контролу, а када им се да избор, биће мотивисанији. Дајући деци право на избор, она уче како да касније доносе здраве изборе.

 

image