Магазин

Три необична рецепта којима ће Рускиње заменити традиционалну новогодишњу трпезу

Новогодишња трпеза у Русији често асоцира на не тако здраву храну: салатама на бази мајонеза, великом количином разноврсног меса и различитим врстама пецива, а ту је и неизоставни део сваког весеља - алкохолна пића. Ипак, испраћај старе и дочек нове године може бити и далеко здравији - таман да подржи и најчешћу новогодишњу одлуку: "Од Нове године почињем да се храним здраво!"
Три необична рецепта којима ће Рускиње заменити традиционалну новогодишњу трпезу© pexels/cottonbro studio

Како се Нова година ближи, тако широм Русије домаћице све више времена проводе у размишљању како да њихова новогодишња трпеза надмаши прошлогодишњу и које намирнице су им потребне за припрему специјалитета којима ће одушевити госте.

Традиционално, у Русији се за прославу Нове године припрема богата трпеза на којој се увек могу наћи разне врсте салата, попут "харинге у бунди", руске салате и винегрета, брускета са црним и црвеним кавијаром, плате са сиревима, сухомеснатим производима и кришкама мандарина.

Главна јела, ипак, разликују се од трпезе до трпезе, те се код једних на столу налазе запечена пилетина и друге врсте меса (ћуретина, јунетина или свињско месо), док су код других разне врсте рибљих специјалитета звезде вечери.

Дезерти су незаобилазан део свих прослава у руским домовима, било да је реч о дипломирању, рођенданима, венчањима или прослави Нове године. На свакој трпези обавезно ће се наћи торта Наполеон (једна од најпознатијих руских торти), као и велика количина чоколадних бомбона и кандираног воћа.

Деценијама уназад ова јела део су традиционалне новогодишње поставке у руским домовима, а ми вам доносимо 3 предлога којима ће руске домаћице ове године изненадити своју породицу и пријатеље, будући да потпуно "искачу" из оквира традиционалних.

Усољени лосос

Свима је добро позната чињеница да је једна од омиљених намирница у Русији риба, која се служи запечена у рерни, димљена, усољена, или у облику разних салата. У духу новогодишњих одлука о здравој (или здравијој) исхрани, доносимо вам рецепт за усољеног лососа којим ћете, попут руских домаћице, ове године моћи да изненадите госте.

Бундева у тигању

Бундева у тигању? Немогуће! Ово нискокалорично, а пуно витамина јело спрема се за тили час, а гости ће бити одушевљени.

Јагоде у чоколади

У Русији често кажу да је најбољи дезерт зелени чај и вода, али уколико сте љубитељи слаткиша, имамо сјајан предлог за вас.

image